Szijjártó Péter: Biztosítani kell az ország folyamatos ellátását

Párkány - Esztergom, határátkelő, határ, ellenőrzés, koronavírus, rendőrség
Vágólapra másolva!
Hónapokban mérhető korszakra kell felkészülnünk, és meg kell védenünk az emberek egészségét és az ország folyamatos ellátását – mondta Szijjártó Péter, miután osztrák, cseh és szlovák kollégájával egyeztetett. Emlékeztetett rá, keddtől csak magyar állampolgárok léphetik át a magyar határt, de a teherszállítást nem korlátozzák.
Vágólapra másolva!

Az osztrák, a szlovák és a cseh külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter a koronavírus miatt kialakult helyzettel, különös tekintettel a határok lezárásával kapcsolatban. Elmondta, van egy nagyon komoly egymásrautaltság ebben a térségben, így az emberek egészségének a megvédésében és az emberek ellátása tekintetében is érvényesül ez. A meghozott nemzeti intézkedések nagyon komoly hatással vannak a mindennapi életre minden országban – tette hozzá.

Ellenőrzés Párkány-Esztergom határátkelőnél Fotó: Csudai Sándor - Origo

– mondta Szijjártó Péter.

Keddtől csak magyar állampolgárok léphetik át a magyar határt, de a teherszállítás tekintetében a belépést nem korlátozzuk – emlékeztetett a miniszter. Engedjük a tranzit-teherforgalmat is – tette hozzá. Szijjártó szerint mindezek nélkül az ország működőképessége nem fenntartható.

Szijjártó Péter: Folyamatos az egyeztetés a térségbeli külügyminiszterek között Forrás: MTI/Kkm

A külügyminiszter a magyar-szlovák kapcsolatokat illetően elmondta: közösségeik rendkívül szoros kapcsolatban állnak, ezért továbbra is tárgyalnak, hogy esetlegesen egy olyan intézkedést vezessenek be a határon, amely külön a magyar és a szlovák állampolgárok határátlépését szabályozná, de amíg ez létrejön, az általános szabályt alkalmazzák.

A magyar-osztrák határ vonatkozásában közölte: s

Szijjártó figyelmeztetett, hogy a következő időszakban még nehezebb lesz a mozgás a világ különböző pontjai között, így javasolta, hogy aki mégis utazik valahova, keresse meg a konzuli képviseleteket.

Egy európai koordinációs mechanizmus létrehozását támogatja Magyarország, aminek a lényege, hogy segítsenek az uniós állampolgárokat hazahozni

– magyarázta.

A Liszt Ferenc-repülőtér Fotó: Koncz Márton - Origo

Beszélt arról is, hogy

jelenleg 5 országban 46 magyar állampolgár áll külföldön karantén intézkedés alatt. Ausztriában nagy területeken léptettek életbe karantént, 39 magyar van az érintett részeken. Két magyar van továbbra is Kínában, Hupej tartományban, két magyar az Egyesült Államokban kikötött hajó fedélzetén, egy magyar Szingapúrban, kettő pedig - egy házaspár - Vietnamban.

Megjegyezte: minden érintettel kapcsolatban állnak és segítenek nekik a szabályok által megengedett módon. Szijjártó Péter elmondta, minden egyedi esetre megoldást próbálnak találni azon magyarok számára, akik az országhatáron kívül rekedtek.

- mondta a miniszter.