Magyarország egyszeri alkalommal átengedi a román és bolgár állampolgárokat

ORBÁN Viktor
Hegyeshalom, 2020. március 16. Ausztriából Magyarországra belépésre várakozó járművek Hegyeshalomnál, a határátkelőnél 2020. március 16-án. Orbán Viktor miniszterelnök ezen a napon az Országgyűlés plenáris ülésén bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt lezárják Magyarország határait a személyforgalom előtt, az erről szóló nemzetközi egyeztetések zajlanak, így a jövőben csak magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére. MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Magyarország a lehető legrövidebb időn belül lehetővé teszi a román állampolgárok hazautazását az országon keresztül, miután ennek részleteiről megállapodnak egymással a két ország illetékes belügyi szervei. Szijjártó Péter kora délután közölte, a keddi éjszaka folyamán egyszeri átutazást teszünk lehetővé a román és a bolgár állampolgároknak a kijelölt tranzitútvonalon, hazatérésük érdekében.
Vágólapra másolva!

Humanitárius folyosó megnyitását kérte Szijjártó Pétertől kedden Bogdan Aurescu román külügyminiszter, hogy Magyarországon keresztül utazhasson haza az a több mint 3500 román állampolgár, akik a magyar-osztrák határon, Hegyeshalomnál akadtak el, miután Magyarország a koronavírus-járvány miatt lezárta a határait a külföldiek előtt.

Ausztriából Magyarországra belépésre várakozó járművek Hegyeshalomnál, a határátkelőnél 2020. március 16-án Forrás: MTI/Krizsan Csaba

Aurescu telefonon kért segítséget magyar kollégájától, arra hivatkozva, hogy szerinte nem volt elegendő idő az intézkedés bejelentése és életbe léptetése között. A bukaresti külügyminisztérium tájékoztatása szerint a magyar külgazdasági és külügyminiszter megígérte, hogy

Magyarország hétfőn éjféltől zárta le határait a külföldről érkező nem magyar állampolgárok előtt. Az erről szóló döntést Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt jelentette be az Országgyűlésben. A jövőben csak magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére. A korlátozás csak a személyforgalomra vonatkozik.

Frissítés:

"A nap folyamán többször is beszéltem telefonon Ekaterina Zaharieva bolgár és Bogdan Aurescu román külügyminiszterekkel, akik azt kérték tőlem, hogy tegyük lehetővé az Ausztriában rekedt bolgár és román állampolgárok hazatérését. Számunkra az elsődleges szempont a magyar emberek egészségének megvédése, ezt a célt szolgálják a határvédelmi intézkedéseink is" - írta Szijjártó Péter a közösségi oldalán kora délután.

- tette hozzá.

Szijjártó Péter elmondta,

Az osztrák hatóságoktól pedig elvárjuk, hogy tartsák fent a rendet a határ osztrák oldalán, és tegyék lehetővé a magyar állampolgárok és a teherforgalom számára a határátkelőhely használatát - zárta Szijjártó.