Se rokonok, se bevásárlás, megváltozott az esztergomiak élete

Vágólapra másolva!
Lezárták a határt Párkány és Esztergom között. A rendőrök egész nap figyelnek, hogy az esetleges szabályszegőket elfogják. Ezért a határ, csakúgy, mint Esztergom belvárosa, csendes és kihalt. Mindössze néhány ember sétált az utcákon, amikor ott jártunk. A határlezárás sok lakosnak megnehezíti a mindennapjait, egyrészt munka és bevásárlás, másrészt az ismerősökkel, rokonokkal való kapcsolattartás miatt.
Vágólapra másolva!

Több rendőr is felügyeli a forgalmat az Esztergom melletti magyar-szlovák határnál.

Minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy megakadályozzák, hogy valaki átszökjön, ezért egész nap, felváltva őrködnek. Aki a tilalom ellenére felbukkan a határnál, azonnal igazoltatják:

- magyarázta egyikük.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A határnál egy középkorú férfiba botlottunk. Azt mondja, egészen Romániából jött el idáig, és Szlovákiába akart eljutni, hogy munkát keressen, de a rendőrök nem engedték tovább.

- mondta a férfi elkeseredetten.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Megpillantunk egy nyugdíjas asszonyt, aki egy szobor mellett ül a határ közelében. Imádkozik. Azt mondja, ez átsegíti őt a nehéz időszakon, majd hozzáteszi, hogy unokái, gyerekei külföldön élnek, rájuk is sokat gondol, mindennap beszélnek telefonon. Az országhatár lezárása neki is megnehezíti az életét több szepontból is.

- magyarázza.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Amikor azt kérdeztük tőle, fél-e a betegségtől, esetleg attól, hogy hosszan, akár hónapokig elhúzódik a járványveszély, és az ezzel együtt járó gazdasági válság, ezt felelte:

Sajnos, ez az, ami a mostanában leginkább hiányzik az embereknek, a türelem, és a tolerancia. Nem tudnak várni, sem osztozkodni, vagy legalább gondolni másokra is. Túl jó dolguk volt eddig a mostani fiataloknak, megúszták a háborút, a pestisjárványt, nem tudhatják, milyen az, hogy órákig kell sorba állni a boltban egy kiló kenyérért, amit jegyekre osztanak. Most, hogy hirtelen veszélyhelyzet állt elő, nem tudnak vele mit kezdeni"

- mondja.

Egy esztergomi középiskolában dolgozó takarítónő az üresen álló épület előtt sepreget. Azt mondja, hogy

a diákoknak ugyan távoktatás van, a porta és takarítás viszont ilyenkor sem szünetel,

úgyhogy egyelőre nem kell attól tartania, hogy megszűnik a munkahelye.

Ő is úgy gondolja, hogy

az imádkozás, és a hit az, ami segít elterelni a figyelmet az egyre elviselhetetlenebbé váló pánikhelyzetről.

"Az egész családunk keresztény, rendszeresen jártunk templomba, gyülekezetbe. Napi szinten imádkozok, ez úgy érzem, sok erőt ad.

és a kezelés, amit ez ellen kap, gyengíti a védekezőrendszerét. Úgyhogy kerüljük a közösséget, ügyelünk a higiéniára, ez a legtöbb, amit tehetünk. Ilyen szempontból most nem bánom, hogy lezárták a határokat, pedig korábban én is jártam át néha vásárolni"

- magyarázza.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Esztergom belvárosában

egy szuvenírbolt tulajdonosával beszélgetünk, aki elmondja, hogy jelentősen visszaesett a forgalom az üzletében, amióta lezárták a határt.

- mondja a középkorú nő.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az üzletben egy vásárlóval is sikerült beszélnünk.

- teszi hozzá.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A városban

az utcák csendesek és kihaltak, több szolgáltatás, üzlet működése szünetel.

A főtéren és a környékén még lézengenek néhányan, próbálják élvezni a szép, tavaszi időt, és a friss levegőt. Egy közeli buszmegállóban két nyugdíjas asszonnyal találkozunk. Elárulják, hogy régebben ők is jártak át vásárolgatni Szlovákiába.

- mondja az egyikük.

A főtéren két huszonéves férfi beszélget egy padon. Ők is szívesen szóba állnak velünk. Esztergomban élnek, azt mondják, itt tanulnak, dolgoznak, de több rokonuk, hozzátartozójuk is lakik Szlovákiában, akikkel most sajnos nem tudnak találkozni egy ideig.

- mondják a fiatalok.

Fotó: Csudai Sándor - Origo