Külföldiek állják el az utat Hegyeshalomnál

Hegyeshalom koronavírus
Hegyeshalom, 2020. március 17. Tiltakozó utasok zárják le az Ausztria felé vezető sávot a hegyeshalmi közúti határátkelőnél 2020. március 17-én. Délben csaknem húsz kilométeres torlódás alakult ki Hegyeshalomnál a közúti határátkelő osztrák oldalán. A román külügyminiszter humanitárius folyosó megnyitását kérte, hogy Magyarországon keresztül utazhasson haza az a több mint 3500 román állampolgár, akik a határátkelőnél akadtak el. A koronavírus-járvány miatt ettől a naptól csak magyar állampolgárok léphetnek be Magyarország területére a személyszállítás keretében, de a teherszállítás tekintetében a belépéseket nem korlátozzák. MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Külföldiek állták el a forgalmat kedd délben Hegyeshalomnál, az osztrák oldalon; azt várják, hogy a magyar hatóságok átengedjék őket - hangzott el az M1 aktuális csatornán. Magyarország azonban a koronavírus-járvány miatt hétfőn éjféltől lezárta a határait a külföldiek előtt.
Vágólapra másolva!

A rendőrség kedden azt közölte, hogy

csaknem húsz kilométeres torlódás alakult ki a közúti határátkelő osztrák oldalán.

Arra kérték az Ausztriából érkező magyar állampolgárokat, hogy válasszanak másik, a személyforgalom számára nyitva tartó határátlépési pontot.

Tiltakozó utasok zárják le az Ausztria felé vezető sávot a hegyeshalmi közúti határátkelőnél Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről azt jelentette: a nem magyar állampolgárok éjfélkor még visszafordultak az osztrák-magyar határtól, de most nem hajlandók elhagyni a sorokat.

A határon szembesültek azzal, hogy nem mehetnek át

A magyar rendőrök jelenleg az osztrák határhoz közelebb, az útlevél-kezelőhelytől négyszáz méterre álltak fel, így próbálva visszafordítani az elsősorban román, bolgár és szerb rendszámú autókat.

Körülbelül 60-70 ember kiszállt az autójából, és dél óta

- hangzott el a műsorban.

Hozzátették: a belépésre nem jogosultak legtöbbje vendégmunkás, többnyire Németországban és egy részük Franciaországban dolgozott, és valószínűleg a határnál szembesültek azzal, hogy Magyarország lezárta határait a külföldiek előtt.

Hétfőn jelentették be a lezárást

Bogdan Aurescu román külügyminiszter humanitárius folyosó megnyitását kérte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztertől kedden, hogy Magyarországon keresztül utazhasson haza az a több mint 3500 román állampolgár, akik a magyar-osztrák határon, Hegyeshalomnál akadtak el, miután Magyarország a koronavírus-járvány miatt lezárta a határait a külföldiek előtt.

Aurescu telefonon kért segítséget magyar kollégájától, arra hivatkozva, hogy

szerinte nem volt elegendő idő az intézkedés bejelentése és életbe léptetése között.

Magyarország hétfőn éjféltől zárta le határait a külföldről érkező nem magyar állampolgárok előtt. Az erről szóló döntést Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt jelentette be az Országgyűlésben.

A jövőben csak magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére. A korlátozás csak a személyforgalomra vonatkozik.

Az esettel kapcsolatban megszólalt Szijjártó Péter is, aki azt mondta, hogy Magyarország egyszeri alkalommal átengedi a román és bolgár állampolgárokat.