Koronavírus: Fantasztikus sikert értek el magyar kutatók, amivel lehetőség lesz a vakcinák kifejlesztésére

Honvéd kórház, előszűrő rendszer bemutatása, koronavírus
Vágólapra másolva!
Lakatos Tibor az Operatív Törzs tájékoztatóján közölte, hogy 15 óra és reggel 6 óra között nem lehet a vendéglátóhelyeken tartózkodni, de rendelést át lehet venni. Kiderült az is, hogy sikerült izolálni magyar tudósoknak a koronavírust.
Vágólapra másolva!

Új szakaszba lépett a koronavírus elleni védekezés, illetve megelőzés – mondta Lakatos Tibor. A vendéglátóhelyek nyitva tartásával kapcsolatosan elmondta, hogy 15 óra és reggel 6 óra között az ott foglalkoztatottak kivételével tilos tartózkodni. 15 órától 18 óráig az élelmiszer elvitele, megrendelése és átvétele, kifizetése megengedett. Zenés-táncos rendezvényt tartani, és ennek helyszínén tartózkodni tilos.

A létszámtól függetlenül tilos a látogatása az előadó-művészet valamennyi ágának fellépése céljából megtartott eseményeknek, valamint a moziknak, muzeális intézményeknek, a nyilvános könyvtáraknak.

Fontos magyar sikerről számolt be az Operatív Törzs Fotó: Koncz Márton - Origo

Intézkedni lehet a szabályszegőkkel szemben

A korlátozó intézkedések megszegőivel szemben új szabály, hogy a tiltott helyeken, tiltott eseményeken résztvevők 5000 – 500 000 forintig terjedő pénzbírsággal szankcionálhatók – emelte ki az ezredes.

Hozzátette: Felhatalmazást ad a kormányrendelet arra, hogy a rendőrség intézkedhessen azokkal szemben, akik ezeket a szabályokat megszegik, és a szabályozás érinti az országban történő beutazást is, hiszen bármely ország területéről, külföldről a magyar állampolgárok korlátozás nélkül beléphetnek Magyarországra.

Lakatos Tibor bejelentette a legújabb intézkedéseket Fotó: Koncz Márton - Origo

600 embert fordították vissza a határról

Lakatos Tibor elmondta: a tranzit repülőtéri forgalmat ez nem érinti, tehát, aki úgy érinti a budapesti vagy a debreceni nemzetközi repülőteret, hogy utána a tranzitjárattal tovább utazik, az természetesen jöhet. A repülőtársaságok felelőssége annak az eldöntése, hogy az utasszám függvényében a járatokat közlekedtetik-e.

A határellenőrzés érinti a szlovák határt is. 0 órától 12 óráig közel 600 személyt fordítottak vissza Magyarország határairól, és 1300 személy belépését tették lehetővé.

– tette hozzá Lakatos Tibor.

Több száz megbetegedés lehet a következő napokban

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy eddig 50 megbetegedés volt Magyarországon. Ez megfelel annak a mértéknek, amire számítottak. Ez akár meg is többszöröződhet a következő időszakban - mondta a szakember.

– tette hozzá. Az idős emberek nagyon veszélyeztetettek, a 70 év felettiek mindenképpen maradjanak otthon - mondta Müller Cecília. A szabadban továbbra is sportolhatnak azok, akiknek semmilyen tünetük nincs. Csoportosan ne mozogjon senki, meg kell tartani a két méteres távolságot.

Müller Cecília elmondta, hogy több száz új megbetgedés jöhet a következő napokban Fotó: Koncz Márton - Origo

Izolálták a koronavírust

Kiss Zoltán virológus vezetésével elsőként sikerült izolálni az új koronavírust Magyarországon. Ezzel lehetőség nyílik a hazai vakcinák kifejlesztésére - jelentette be Müller Cecília.

A védőoltások nem halasztódnak - mondta Müller Cecília. A kampányoltások esetében átszervezés kell, mert iskolákban adják ezeket. Semmilyen károsodás nem éri azokat, akik néhány hónappal később kapják meg az oltást.

Tovább bővítjük a vizsgáló laboratóriumok körét, szeretnénk a logisztikát is megkönnyíteni - mondta kérdésre Müller Cecília. A WHO iránymutatása alapján dolgozunk a teszteket illetően - tette hozzá. Ketten vannak súlyos állapotban, bőségesen áll rendelkezésre lélegeztetőgép, és újabbakat szereznek majd be. Jelenleg 2000 gép van - mondta Müller Cecília.

Müller Cecília elmondta, hogy

Ha ilyen előfordul, akkor az NNK-hoz kell fordulni, mert intézkednek.