Több száz új koronavírus-fertőzött lehet Magyarországon a következő napokban

Honvéd kórház, előszűrő rendszer bemutatása, koronavírus
Vágólapra másolva!
A hétfői harminckilencről keddre ötvenre nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, ezzel a második szakaszába lépett a járvány. Jó hír ugyanakkor, hogy magyar tudósoknak sikerült izolálnia a koronavírust. A keddi nap komoly változásokat hozott a mindennapjainkban: számos rendkívüli intézkedés lépett életbe, így külföldi magánszemélyek kedd éjféltől nem léphetnek az ország területére, bezártak a mozik, a színházak, és a könyvtárak, valamint nagyon sok bolt és étterem is, 3 órakor. Olaszországban pedig a járvány ideje alatt sosem fertőződtek meg ilyen sokan egy nap alatt. Az Origo összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Hétfőhöz képest 11-el nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon. A tegnapi harminckilencről ötvenre nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, magyar és külföldi állampolgároknál egyaránt kimutatták az új koronavírus-fertőzést (COVID-19). Közülük ketten a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházba kerültek. Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn előrevetítette: az egyedi fertőzések után megkezdődött a vírus közösségi terjedése, ezzel a a járvány második szakaszához érkeztünk.

Hatalmas siker: magyar tudósoknak sikerült izolálnia a koronavírust. Az Operatív Törzs szokásos sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor elárulta, hogy Kiss Zoltán virológus vezetésével a világon elsőként sikerült izolálni az új koronavírust. "Hamarosan elérhető lesz a vírus élő és nem élő formája a nemzetközi kutatók számára. A kutatóink az elsők, akiknek ez Magyarországon sikerült." - emelte ki. Müller Cecília országos tisztifőorvos pedig arról beszélt, hogy az elkövetkező napokban akár több száz, új fertőzöttre lehet számítani, nagy valószínűség szerint gyakoribbak lesznek a súlyosabb megbetegedések is. A sajtótájékoztatón elhangzottakból kiderült, jelenleg ketten vannak súlyos állapotban, 2000 lélegeztetőgép áll rendelkezésre, amelyekből újakat fognak beszerezni.

Keddtől komolyabb változtatások léptek életbe. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben ismertette, milyen újabb rendkívüli intézkedéseket vezet be a kormány. A Magyar Közlönyben még aznap megjelent a változtatásokkal kapcsolatos kormányrendelet, amely kedd 00:00 órától lépett hatályba. Így

  1. a magyar hatóságok lezárták Magyarország határait a személyforgalom előtt, átmenetileg csak a magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére. A korlátozás a közúti, vasúti, vízi és légi határokra egyaránt kiterjed.
  2. innentől 15 órától már nem lehetnek nyitva a boltok (például ruhabolt, cipőbolt). Ez alól kivétel az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzleteket, továbbá a gyógyszertárakat, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzleteket, a benzinkutakat és a dohányboltokat.
  3. a többi kiskereskedelmi üzletben a 15 órai zárás után reggel 6 óráig csak az ott dolgozók lehetnek bent. A szolgáltató szektorra (például manikűrös, fodrász, edzőterem) még nem vonatkozik a jogszabály, tehát nyitva lehetnek. A kormány ugyanakkor javasolja a járványügyi óvintézkedések fokozott betartását.
  4. a vendéglátóhelyekre hasonló szabályok vonatkoznak: 15 óra és reggel 6 óra között az ott foglalkoztatottak kivételével nem lehet tartózkodni. 15 órától 18 óráig az élelmiszer elvitele, megrendelése és átvétele, kifizetése megengedett.
  5. tilos zenés-táncos rendezvényt tartani, és annak helyszínén tartózkodni.
  6. nézők nélkül, zárt kapuk mögött lehet csak a sportrendezvényeket megtartani.
  7. létszámtól függetlenül tilos az előadó-művészeti eseményeknek, valamint a moziknak, a muzeális intézményeknek, és a nyilvános könyvtáraknak a látogatása. A bezárt kulturális intézmények digitális tartalmakat, többek között korábbi produkciók felvételeit és élő koncerteket, előadásokat kínálnak nézőiknek.

Akik megszegik az új szabályokat, azok 5000-től 500 000 forintig terjedő pénzbírsággal szankcionálhatóak.

Magyarország egyszer engedi át a románokat és a bolgárokat. Ekaterina Zaharieva bolgár, és Bogdan Aurescu román külügyminiszter humanitárius folyosó megnyitását kérte a magyar féltől. Szijjártó Péter leszögezte, hogy Magyarország kedd éjszaka folyamán egyszeri átutazást lehetővé tesz a román és a bolgár állampolgároknak a kijelölt tranzitútvonalon. Miután Magyarország a koronavírus-járvány miatt lezárta határait, 3500 román állampolgár torlódott fel a magyar-osztrák határon, Hegyeshalomnál.

Mostantól azonnal elvégzik a tüdőgyulladásban szenvedők vizsgálatát. Surján Orsolya, az országos helyettes tisztifőorvos kijelentette a parlament népjóléti bizottságának keddi ülésén, hogy az Országos Mentőszolgálattal együttműködve mostantól a súlyos, ismeretlen tüdőgyulladásban szenvedőknél azonnal elvégzik a laborvizsgálatot, nem nézik az utazási előzményt.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség felhívást tett közzé. Az OKSZ az együttműködés érdekében arra kéri a polgárokat, hogy

  • lehetőleg egyedül menjenek bevásárolni, kerülve a csúcsidőszakot
  • az üzletekben tartsanak észszerű távolságot minden személytől, az Egészségügyi Világszervezet ajánlása egy méter
  • ügyeljünk mindannyian közösen a higiéniai ajánlásokra.

A Spar pedig arra szólította fel vásárlóit, hogy senki ne halmozzon fel óriási készleteket, az online rendeléseket pedig kizárólag bankkártyával lehet kifizetni.

Törlesztési moratóriumra szólította fel a bankokat az MNB. A Magyar Nemzeti Bank felszólította a bankokat, hogy rendeljenek el törlesztési moratóriumot a vállalati hiteleknél. Amennyiben ez nem valósulna meg, az MNB fel fogja kéri Magyarország kormányát arra, hogy hozzon ilyen rendelkezést. A nemzeti bank mindenestre saját hatáskörben - a Növekedési Hitelprogram keretében folyósított hiteleknél - törlesztési moratóriumot hirdetett. A tervek szerint az MNB által felvetett moratórium év végéig tartana.

Életkép a római Gemelli kórházból 2020. március 17-én Forrás: AFP/Andreas Solaro

Borzasztó adatok Olaszországból. Az utóbbi huszonnégy órában 345-tel 2 503-ra emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma Olaszországban. A diagnosztizált fertőzöttek száma az eddigi legmagasabb létszámmal, 2 989 fővel 31 506-ra nőtt. Az új halálos esetekből 220 fő a vírus gócpontjának számító Lombardia tartományban hunyt el. Országos szinten 31 506 fertőzött van, közülük 16 220 fő Lombardiában. Komoly problémát jelent a dél-európai országban, hogy egyre többen szegik meg az új típusú koronavírus-fertőzés miatt bevezetett óvintézkedéseket.

Spanyolországban meghaladta a tizenegyezret a koronavírus-fertőzöttek száma, egy nap alatt kétezer új esetet regisztráltak, ami csaknem 18 százalékos növekedést jelent. Jelenleg ötezer embert ápolnak kórházban, 573-an intenzív osztályon vannak. A betegség 455 kórházi dolgozót érint. A vírusfertőzésből mintegy 1100-an gyógyultak ki, 491-en viszont elhunytak. A Portugáliához tartozó Madeirán karanténba helyezték egy szálloda vendégeit, mert egy holland férfinál koronavírust diagnosztizálták.

Az Európai Unió állam- és kormányfői megállapodtak, hogy lezárják az unió külső határait a nem uniós állampolgárok előtt. Az intézkedés várhatóan a 26 tagállamra, valamint Izlandra, Liechtensteinre, Norvégiára és Svájcra vonatkozik. Az Egyesült Királyság polgárait ez nem érinti.

A járvány kiterjedtéségét elhallgató Iránban három és félmillió áldozat lehet. Az iráni állami tévében egy szakértő arról beszélt, hogy milliók halhatnak bele a járványba, ha az emberek tovább utazgatnak és nem törődnek az egészségügyi előírásokkal.

26 százalékkal nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Nagy-Britanniában. Hétfőn 1 543 beteg volt, kedden már 1 950. Az első koronavírusos megbetegedést január 31-én jelentették az országban, azóta 56 ember halt meg. Sir Patrick Vallance, a brit kormány fő tudományos tanácsadója a Képviselőház egészségügyi bizottságának keddi ülésén azt nyilatkozta, hogy a koronavírusnak 2-3 héten belül csillapodnia kellene az Egyesült Királyságban. Hozzátette, ha a koronavírus okozta halálesetek száma 20 000 alatt maradna, az jó eredménynek minősülne.

Rosszak a számok Németországban. Meredeken nő ugyanis a fertőzöttek száma, a Robert Koch járványügyi intézet (RKI) kedden a legmagasabbra emelte a járványügyi figyelmeztetés szintjét az új tipusú koronavírus terjedése miatt, a szövetségi kormány pedig a világ összes országára utazási figyelmeztetést adott ki. Országszerte kedd délben 7543 fertőzést tartottak számon. Ez 722-vel több az előző esti 6821-nél. A járványban 19 ember halt meg.

Ausztriában kedden azonnali hatállyal vesztegzár alá helyezték Vorarlberg tartomány Arlberg régióját, mert a 1500 fős Lech településen öt esetet észleltek.