Egri Csillagok és kétszer annyi vallási közvetítés a közmédiában

egri csillagok
Vágólapra másolva!
Duplájára nő a vallási közvetítések száma a Duna Televízióban és a Kossuth Rádióban. Ezzel párhuzamosan az új tanrendet segítve több oktatási műsorral is jelentkezik az M5 kulturális csatorna.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi helyzetre tekintettel múlt vasárnap óta több vallási műsorral jelentkezik a közmédia: az elmúlt hétvégén már közvetítettek katolikus misét és protestáns istentiszteletet is a közmédia délutáni sávjában a Duna Worldön és a Kossuth Rádióban, ezentúl pedig

vasárnap délelőttönként lesz látható a Duna Televízió történetében először, mind katolikus mise, mind pedig protestáns istentisztelet is.

A vasárnapi közvetítések mellett minden hétköznap a Duna Televízió egy 10 perces napi áhítattal jelentkezik fél nyolctól, amelyben az adott naphoz kapcsolódó bibliai részlet felolvasását egy rövid bibliamagyarázat követi majd. A Napi áhítat adásának ismétlése este 19.50 perctől a Kossuth Rádióban lesz hallható. A hét elején katolikus és református, míg a hét második felében más felekezetek áhítatával várják az érdeklődőket a közmédiában.

– mondta Mucsányi János, az MTVA Vallási Főszerkesztőségének vezetője, aki azt is hozzátette, hogy így a rádióban délelőtt és délután is lesz mise vagy istentisztelet közvetítés.

Hétköznap:

  • 7.30 – Reggeli áhítat (Duna Televízió)
  • 19.50 – Napi áhítat (ismétlés – Kossuth Rádió)

Vasárnapi vallási közvetítések a következő hetekben a közmédiában:

Duna Televízió:

  • 9.00 – Katolikus Szentmise
  • 11.00 – Protestáns istentisztelet

Kossuth Rádió:

  • 10.04 – Katolikus Szentmise (Katolikus Rádióval közösen)
  • 18.02- Protestáns istentisztelet

Egri Csillagok és a Varázsfuvola is terítéken az M5 csatorna szerdai oktatási csomagjában

Az M5 kulturális csatorna oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. Minden hétköznap reggel 8-tól este 20.30-ig terjedő műsorsávban a biológia, földrajz, matematika, történelem, nyelvtan és a nyelvtanulásé a főszerep. Felsős és Érettségi című műsorok az általános iskolai és gimnáziumi évfolyamoknak szólnak, Szólalj meg! című sorozattal pedig a nyelvtanulást segítik. Ezek után a Mindenki Akadémiája című műsorokban kitekintenek az egyetemi tananyag felé is.

Március 18-án (szerdán) reggel 8 órától 11 óráig Felsős című műsorukat sugározzák, melyet ezúttal elsősorban a 6. osztályos tanulók figyelmébe ajánlanak. Biológiával kezdenek, ahol a rétek állatvilágát mutatják be.

Ezután a magyar irodalom egyik nagyjának, Gárdonyi Gézának klasszikusával, az Egri Csillagok-kal foglalkoznak. Természetesen a történelem sem maradhat ki, ezúttal az Erdélyi Fejedelemség kialakulásával ismerkedhetnek meg a nézők.

Egri Csillagok Forrás: --

Matematikából a százalékszámítással fognak foglalkozni, majd a művészet jegyében Wolfgang Amadeus Mozart egyik leghíresebb operáját, a Varázsfuvolá-t mutatják be. Az Irány az élet című szegmensben olyan mindennapi témákban adnak át praktikus ismeretet, mint a bankszámlanyitás vagy a lakásvásárlás, de megismerhetik a nézők az alkotmány jelentését és a magyar gyógyszerészet történetét is.

Ezt követően 11 órától délig a nyelvtanulásé lesz a főszerep, Szólalj meg! című sorozatban az angol és az olasz nyelvvel fognak foglalkozni.

Az Érettségi című műsort 12 órától nyelvtannal kezdik, ahol szó lesz a toldalékokról és ragokról, majd matematikával, azon belül is a gyöktényezős kifejezésekkel folytatják. Biológiából a kültakaróval, informatikából pedig a programozással fognak foglalkozni. Történelemből az Európai Unió kialakulásával és működésével ismerkedhetnek meg a nézők.

Este 20 órától a Mindenki Akadémiája című műsorban választ lehet kapni arra a kérdésre, hogy vajon növelhető-e az intelligencia, és ha igen, hogyan.

Sokakat érdekel

A Nielsen Közönségmérés adatai alapján március 16-án (hétfőn) reggel 8 és 14 óra között, amikor az M5 oktatási műsorokat közvetített, a csatorna piacvezető volt a 4-17 évesek korcsoportjában. Remélik, hogy adásaikkal a jövőben is hasznos segítséget nyújthatnak az otthon tanuló diákok számára.

A műsorok elérhetőek lesznek a www.mediaklikk.hu/digitalisoktatas oldalon, illetve a Telekom IPTV és TVGo, valamint a Vodafone TV replay-szolgáltatásokon keresztül is.