Amit a magyar kormány megtett, ez mindenkinek az érdeke

Vágólapra másolva!
Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő, nyugalmazott nagykövet és Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a mostani koronavírus-járvány okozta feladatokról.
Vágólapra másolva!

A politikus, mint a Magyar ökölvívó Szövetség elnöke a napokban Londonban járt, ahol egy olimpiai kvalifikációs tornát rendeztek, ahol egy sportolónak sikerült megszereznie az indulási jogot az olimpiára. A politikus a hazajötte után természetesen magára nézve kötelezőnek tartotta a kéthetes önkéntes házi karantént. A bezártság ellenére természetesen nyomon követte a Parlament ülését, a miniszterelnök felszólalását is.

Arra a kérdésre, hogy a kormány által kihirdetett vészhelyzet mennyiben befolyásolja az alapjogokat, Bajkai István felidézte, az Alaptörvény értelmében a szabadságjogok, így akár a mozgás korlátozása is csak és kizárólag rendkívüli helyzetben és meghatározott körben érvényesíthetőek. Most egy valódi rendkívüli helyzettel áll szemben Magyarország, ahol minden ember egészsége, a vírus terjedésének megállítása érdekében volt szükség a rendkívüli intézkedések bevezetésére, amit a magyar kormány megtett, ez mindenkinek az érdeke.

Gyarmati István hozzátette, ez nem kivételes helyzet, nem csak Magyarország tett ilyeneket, arról nem beszélve, hogy ezek az intézkedések teljes mértékben összhangban vannak a nemzetközi jog alapjaival, hiszen világosan rögzítik a szabályok, a nemzetbiztonsági és az egészségügyi helyzetek okozhatnak ilyen helyzeteket, mint ami itthon most megtörtént.

A képviselő hozzátette, most ez az állapot eredményezte azt is, hogy ki kellett utasítani több külföldit is, akik nem tartották be a járványügyi előírásokat, ez a lépés teljesen jogszerű volt. Mint kifejtette, ez is mindenkinek az érdekében történt. Azt is elmondta, hogy ő maga, bár önkéntes alapon vállalta a karantént, erre nem utasította semmi és senki, de magára nézve kötelezőnek tartja a 14 napos elzárást olyannyira, hogy még a Londonból való hazaérkezése előtt a felesége és a gyermeke elutazott a nagyszülőkhöz.