Háborús beszédet tartott Macron a koronavírus-helyzetről

Vágólapra másolva!
Holnap déltől lezárja Franciaország a schengeni határait és elhalasztják az önkormányzati választás második fordulóját. Holnaptól gyakorlatilag csak orvoshoz és munkába mehetnek el otthonról a franciák, lényegében kijárási tilalmat jelentett be.
Vágólapra másolva!

"Háborúban vagyunk, egy láthatatlan ellenség, a vírus ellen. Mindenkinek ez ellen kell éjjel-nappal harcolnia" - mondta Emmanuel Macron.

A francia köztársasági elnök bejelentette, hogy a kormány minden reformot elhalaszt, gyakorlatilag csak a koronavírus-járvánnyal foglalkozik, erről csütörtökön szavaznak.

Macron mindenkit nemzeti egységre hívott fel. Bejelentette, hogy holnap déltől 30 napra lezárják a schengeni határokat, 30 napra, csak a francia állampolgárok léphetnek be. Elzászban felépítenek egy katonai kórházat.

A járvány emberi és gazdasági következményei súlyosak lesznek - mondta, hozzátéve, hogy egyetlen vállalat sem mehet csődbe. Felfüggesztette a hitelek fizetését, erre 300 milliárd euró állami garanciát vállalt.

A részletes szabályokat holnap jelentik be. Macron sokak megdöbbenésére - és az orvosok tiltakozása ellenére - nem halasztotta el az önkormányzati választások első fordulóját, mert - elemzők véleménye szerint - abban bízott, hogy pártja a válsághelyzetben, alacsony részvétel mellett jól szerepel. Végül nem ez történt, bár a részvétel valóban nagyon alacsony volt, az elnök pártja nem ért el jó eredményt.