Koronavírus: bezárják a kávézókat, éttermeket 15 óra után

Koronavírus - Határellenőrzés a határokon
Sopron, 2020. március 12. A tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a rendőrség ellenőrzi a Magyarországra beutazókat a soproni határátkelőnél 2020. március 12-én. A szlovén, valamint az osztrák schengeni határon határellenőrzést vezettek be. Vonatokat, buszokat, repülőket ezen országokból leállítják, csak a magyar állampolgároknak biztosított a bejutás. MTI/Filep István
Vágólapra másolva!
Újabb intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben.
Vágólapra másolva!

Magyarország határait a lehető leghamarabb lezárják a személyforgalom elől. Az erről szóló nemzetközi egyeztetések folyamatban vannak - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt.

Csak magyar állampolgárok léphetnek be az országba.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a rendőrség ellenőrzi a Magyarországra beutazókat a soproni határátkelőnél 2020. március 12-én. A szlovén, valamint az osztrák schengeni határon határellenőrzést vezettek be. Vonatokat, buszokat, repülőket ezen országokból leállítják, csak a magyar állampolgároknak biztosított a bejutás. Forrás: MTI/Filep István

Orbán Viktor az operatív törzzsel folytatott hétfő reggeli egyeztetés után bejelentette azt is, hogy hétfő éjféltől

a rendezvényeket általánosan betiltják, sporteseményeket zárt kapuk mögött lehet legfeljebb megtartani,

ha vállalják a szervezők, de a legjobb, ha úgy se - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

Bezárják a szórakozóhelyeket, a mozikat, a kulturális intézményeknél látogatási tilalmat vezetnek be

- tette hozzá a kormányfő.

Az éttermek, kávézók, üzletek csak 15 óráig maradhatnak nyitva, kivéve az élelmiszerüzletek, drogériák, patikák - közölte.

Vásárlók állnak egy budai patika előtt 2020. március 16-án. Az új koronavírus-járvány elleni védekezés miatt kiadott rendelet értelmében egyszerre csak az a vevő tartózkodhat egy gyógyszertárban, akit éppen kiszolgálnak. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A kormány azt javasolja, hogy a koronavírus-járvány miatt

a családi eseményeken kívül minden más összejövetelt halasszanak el az emberek.

A kormány nem tilthatja meg, hogy a 70 évesek elhagyják a lakásukat, de arra kért minden idős embert Orbán Viktor, hogy

ne hagyja el a lakását, mert ők vannak a legnagyobb veszélyben.

Hozzátette, az idős embereknek, szülőknek, nagyszülőknek azt üzenik: ők különösen ki vannak téve a járvány veszélyének, ezért kérik, legyenek rendkívül óvatosak. Ez a vírus rájuk nézve különösen veszélyes - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Az önkormányzatokat kötelezik, hogy az otthon maradó idősek ellátását szervezzék meg, gondoskodjanak róluk - tette hozzá, azt kérve a helyhatóságoktól, hogy elsősorban erre fordítsák erejüket.

Azt mondta: Magyarország eddig a járvány első szakaszában, az egyedi megbetegedésekében volt,

a következő napokban azonban át fog lépni a csoportos megbetegedések időszakába.

Hozzátette: bármekkora a veszély, a legnagyobb esélyünk akkor van, ha összefogunk. Most is ezt kell tenni - hangsúlyozta Orbán Viktor, és azt kérte, a közös cselekvés és a nemzeti összefogás útját járják ebben a helyzetben.