Veszélyes járvány idején játszótérre menni a gyerekekkel egy gyerekorvos szerint

Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt az emberek többsége próbál minél kevesebbet az utcán lenni. Néhány szülőt kérdeztünk meg, hogyan oldják meg a gyerekkel a kinti sétákat, szabadtéri játékot, hogy kire bízzák a gyereket, amíg ők ügyet intéznek, vagy elmennek a boltba. Arra is kíváncsiak voltunk, mit tesznek azért, hogy ne fertőződjenek meg. A szülők mellett játszóházak dolgozóival és egy gyerekorvossal is beszélgettünk a járvány miatt kialakult helyzetről.
Vágólapra másolva!

Fotó: Polyák Attila - Origo

Az egyik, Corvin negyed melletti lakótelep környéken

üresen állnak a parkok, játszóterek, de még az utcákon is látványosan csökkent a forgalom. Az emberek többsége nem jár közösségbe, sokan, ha nem muszáj, már a lakásból sem lépnek ki.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A Margitszigeten lévő játszótéren viszont két kisgyerekes szülővel is találkoztunk.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Egyikük, egy fiatal anya elmondta, hogy

megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy elkerüljék a fertőzést, viszont amíg lehet, ki fog járni a friss levegőre a másfél éves kisfiával:

"Én nem gondolom, hogy nagyon félnünk kellene. A kisfiamnak rendszeresen adok gyerekvitaminokat, és az egész család változatosan, egészségesen étkezik, így ő is ezt szokja meg. Szerencsére elég erős a szervezete, egyáltalán nem fogékony a betegségekre. Most, hogy bölcsőde nincs, ide járunk ki, hogy a kisfiam kielégíthesse a mozgásigényét, illetve én is ide járok futni, olyankor is hozom magammal. Egyébként is nagyon eleven baba, egész nap futkározna, nem is tudom, mi lenne vele, ha most be kéne zárkóznunk a lakásba.

- mondta el az anya.

A játszótér túlsó felén egy apa állt, aki 3 éves kisfiát felügyelte a mászóka mellett. A kérdésre, hogy mit tesznek azért, hogy elkerüljék a betegséget, ezt válaszolta:

Hozzátette, ő nem fél a fertőzéstől, és attól sem, hogy esetleg megszűnik a munkája:

- mondta.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Egy közeli parkban egy fiatal anya ült a padon, miközben pár hónapos kisfiát tologatta babakocsiban. Megkérdeztük, ő hogyan próbál védekezni a betegségek ellen, és mit tesz a kisbabája egészségéért:

"Megelőzés miatt már régóta nem járunk olyan helyre, ahol sok az ember. Leginkább csak itt, a parkban szoktam sétáltatni a kisfiamat. Szerencsém van, mert közel lakunk. Ezen kívül

A parkban találkoztunk még egy anyával, aki a parkban biciklizett két óvodáskorú gyerekével:

"Most, hogy nincs óvoda, különösen fontos nekik a mozgás, a friss levegő.

Mivel én fogorvosként dolgozom, a munkám jelenleg szünetel, egész nap otthon vagyok a fiúkkal, amit nagyon szeretek, viszont a megélhetés miatt elég nagy veszteséget jelent. Remélem, ennél már nem lesz sokkal durvább a helyzet, és pár hét alatt lecseng ez az egész - mondta a fiatal anya.

Bense Tamás gyerekorvos azt javasolja, hogy gyerekkel csak akkor mozduljunk ki, ha feltétlenül szükséges:

"Bevásárolni, ügyet intézni ne vigyük magunkkal a gyereket. Inkább fogjunk össze a lépcsőházban élő közös szomszédokkal, esetleg rokonokkal, akiknek szintén gyerekük van - persze, csak ha egészségesek - és oldjuk meg így, felváltva a gyerekfelügyeletet.

Azt javaslom azonban, hogy ilyen esetben is maximum 6-8 gyerek legyen együtt.

Orvosi rendelőbe csak akkor vigyük, ha muszáj, ha például napok óta magas láza van. Enyhe náthával-köhögéssel nem érdemes. Ami a játszótereket illeti, én nem tartom őket biztonságosnak. Sok a gyerek, összefogdossák a játékokat, és egymást is, ami kedvez a betegségek terjedésének. Inkább sétálóutcákba, parkokba, menjenek velük, ahol kevés az ember, de ha kertes házban élnek, és van udvar, az a legjobb választás.

Ami fontos: nagyszülőkre, idős emberre ne bízzuk őket,

mert a betegség kifejezetten az idős emberekre veszélyes"

- magyarázta a gyerekorvos.

A járványnak köszönhetően a játszóházak forgalma is visszaesett, több közülük átmenetileg be is zárt.

A Sugár, a Minipolisz, az Izgiland, a Gyerekcenter, és a Kalandpark játszóházak is közzé tették a közösségi média oldalukon, hogy működésük ideiglenesen szünetel.

A Csupakaland játszóház egyelőre nem tervezi a bezárást, amíg nem kötelezik őket erre.

Egyelőre nyitva van a Campona kalandpark is, ami egészen addig így marad, amíg a plázát nem zárják be. A létszámot azonban 99-re korlátozták, és gyakrabban fertőtlenítenek. A látogatók száma csökkent. Amíg korábban 2-300 gyerek is látogatta őket, az elmúlt napokban 10-nél többen nem voltak egyszerre.