Az unió külső határait meg kell védeni

Vágólapra másolva!
Bakondi György, a miniszterelnök biztonsági főtanácsadója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a legújabb migrációs feszültségről, valamint a koronavírus-járvány hatásairól.
Vágólapra másolva!

A főtanácsadó beszélt a görög-török határtérségben rekedt több mint százezer menekültről, ez azt is jelenti, hogy egyes határterületeken akár 10-15 ezer ember is összecsoportosulhat. Arra a felvetésre, hogy ezek az emberek mik is, kik is, azt emelte ki, akik menekültek, akiket az ENSZ menedékügyi egyezménye érint, akiknek faji, vallási, más alapon az élete veszélyben van, az menekülhet a hazájához legközelebb eső biztonságos országba, ahol átmenetileg menedékkérelmet nyújthat be. Menekültnek pedig ne igazán lehet nevezni – tette hozzá Bakondi György,

Nem beszélve arról, hogy olyan országból akarnak elmenni – Törökországból -, ahol őket senki nem üldözi. Azt is tudni kell, az ottani migránsok túlnyomó többsége nem szír, inkább irániak, pakisztániak, bangladesiek és nem kevesen jöttek Afrikából.

A főtanácsadó emlékeztetett arra, 2015-ben voltak olyan vélemények, melyek szerint be kell engedni a migránsokat, úgysem itt akarnak élni, hiszen volt olyan politikusi kijelentés, hogy várják őket. Ám azóta nagyon megváltozott a helyzet, hiszen Görögországban az elmúlt öt évben több százezer illegális bevándorló haladt át, mostanra pedig nagyon komoly határvédelmi tevékenységbe kezdett. Mindezek mellett az EU legfőbb vezetői is megjelentek a görög-török határon és a legmesszebb menő támogatásukról biztosították a görög határvédelmet, sőt a Frontex egységeit is már bevetették. Ugyanakkor az is igaz, hogy egy konfrontatív helyzet alakulhat ki a görög és a török rendvédelmi egységek között, emiatt is egy nagyon bonyolult és veszélyes helyzet állt elő Európa szempontjából.

A teljes beszélgetést itt tekinthetik meg.