Egy étteremből vittek el a rendőrök egy férfit, akinek házi karanténban kellett volna lennie

Operatív Törzs, sajtótájékoztató, koronavírus, vírus, 2020.03.15.
Vágólapra másolva!
Vasárnap reggelre 32-re nőtt a koronvírussal fertőzöttek száma Magyarországon. Kora délután jelentették be, hogy meghalt egy koronavírusos 75 éves magyar férfi. Elfogták a férfit, aki rémhíreket terjesztett Budapest lezárásáról, ellene eljárást indított a rendőrség. Hétfőtől életbe lép a digitális tanrend.
Vágólapra másolva!

Az operatív törzs vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár beszélt a magyarországi koronavírus-járvány legújabb fejleményeiről.

Vasárnap egy 75 éves magyar férfi halt meg; ő a koronavírus első halálos áldozata Magyarországon.

Az államtitkár a magyar kormány nevében részvétét és együttérzését fejezte ki.

Kovács Zoltán kiemelte, az egészségügyben dolgozók emberi életekért küzdenek. A koronavírus-járvány elleni védekezés minden eszköze, minden költsége rendelkezésre áll, a kormány minden szükséges erőforrást biztosít.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Az emberi élet a legfontosabb

A világjárvány sem országok, sem emberek között nem válogat - hangsúlyozta az államtitkár. A cél, hogy megakadályozzák és lassítsák a betegség terjedését. Az emberi élet védelme a legfontosabb.

A koronavírus más típusú hozzáállást kíván: a legtöbbet a vírus terjedése ellen mi magunk, magánemberek tehetünk, hogy megvédjük magunkat és az idősebbeket, akik különösen nagy veszélyben vannak - mondta Kovács Zoltán.

Nem szabad megkerülni az operatív törzs és az egészségügyi személyzet javaslatát, és be kell tartani az alapvető higiéniás szabályokat, hogy fel tudjunk lépni a vírus ellen.

- hangsúlyozta az államtitkár.

A rendőrség ellenőrzi a házi karanténba helyezett embereket

Lakatos Tibor elmondta, hogy a meghalt férfival együtt hét új koronavírusos beteget diagnosztizáltak szombatról vasárnapra Magyarországon. Megtörtént a teljes kontaktuskutatás.

Folynak a határellenőrzések. 907 magyar került hatósági házi karanténba, 46 293 ellenőrzést végeztek. Két embert a határátkelőhelyekről rögtön kórházba kellett vinni.

A házi karanténba került emberek a rendőrség rendszerébe is bekerülnek, ez lehetőséget ad ezeknek az embereknek az ellenőrzésére.

Az ezredes szerint ezt sokan nem tartják be:

egy embert egy vendéglátóhelyen találtak meg a rendőrök. A rendőrök intézkedtek vele szemben. Aki megszegi a házi karantén szabályait, az szabálysértést követ el - tette hozzá.

A cél, hogy az emberek tiszteletben tartsák saját, és mások életét.

Megerősítette, hogy elfogták a Budapest lezárásáról alaptalan rémhírt terjesztő férfit, aki ellen eljárást indítottak. Hétfőn elkezdik egy járványkórház építését Kiskunhalason arra az esetre, ha megtelnének a budapesti intézmények.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Újságírói kérdésre Kovács Zoltán elmondta, hogy az új digitális tanrend igazodni fog a települések lehetőségeihez és igényeihez. Az M5 csatorna hétfőtől oktatóműsorokat fog sugározni.

Lehetőséget kell biztosítani arra, hogy ügyeleti rendszerben figyeljenek azokra a tanulókra, akikkel a szülők nem tudnak otthon maradni.

Az étkeztetésről is fognak gondoskodni.

Újságírói kérdésre az államtitkár megerősítette, hogy minden gyanús esetben elvégzik a koronavírustesztet a nemzetközi és a magyar eljárásoknak megfelelően.

Lakatos Tibor megerősítte, hogy egy beteget a Jahn Ferenc kórházban kezeltek, mikor kiderült, hogy koronavírussal fertőzött. Ennek kapcsán elmondta, hogy azok az egészségügyi dolgozók is karanténba kerülnek, akik bizonyítottan koronavírusos beteggel kapcsolatba kerültek.

Pintér Sándor belügyminiszter mellett a Belügyminisztérium munkatársain is elvégeztek a koronavírus-tesztet. Önkéntes karanténban vannak a tesztek eredményéig, várhatóan holnap reggelig - mondta az államtitkár.

Lakatos Tibor elmondta, hogy bár

már több helyen is megjelent a vírus, nem beszélhetünk gócpontokról.

Az új betegek közül senki sincs intenzív osztályon.