Mit tegyünk és miért, hogy csökkentsük a vírusfertőzés esélyét?

szájmaszk, maszk, Budapest, koronavírus
Vágólapra másolva!
Hogyan vásároljunk? Hogyan viselkedjünk a boltokban? Mit tehetünk a buszokon, vonatokon, irodaházakban, hogy ne kapjuk el a fertőzést? Kell-e gumikesztyűt használnunk, és hogyan használjuk azt biztonságosan? Ezekre a kérdésekre válaszolt Ócsai Lajos járványügyi szakértő, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának korábbi vezetője.
Vágólapra másolva!

Nem győzik hangsúlyozni a szakemberek, hogy a járványhelyzet komoly. Mennyire lassíthatja az egyéni védekezés a vírus terjedését?

A koronavírus-fertőzés valóban nagyon komoly kimenetelű lehet - ahogy a külföldi példák is mutatják, súlyos következményei lehetnek annak, ha a fertőzési lánc elszabadul. A vírus terjedését jelentősen lehet csökkenteni az egyéni védekezéssel.

Ócsai Lajos járványügyi szakember Fotó: Talán Csaba

A járvány lassításának az a célja, hogy minél kevesebben betegedjenek meg. Ha az emberek nem veszik komolyan a korlátozásokat, és ugyanúgy élnek, mint a járvány előtt, hirtelen hatalmas számú beteg kerülhet a kórházakba. Ez pedig az egészségügyi ellátórendszer óriási leterheltségét jelentené. Ezt kellene megelőzni minél hatékonyabban.

Az egyéni védelem, az egyéni felelősség rengeteget számít.

Azt kell megelőzni, amennyire csak lehet, hogy a szervezetünkbe bejusson a kórokozó. Azt már valószínűleg mindenki tudja, hogy egyrészt légúton keresztül fertőződhetünk meg. Ezt nagyon nehéz megelőzni. Ezért elsődleges és legfontosabb szabály, hogy ne menjünk tömegbe. A vírus általában tömegben sokkal gyorsabban terjed, mint amikor az emberek távolabb vannak egymástól. A levegőben terjedő kórokozónak életképesnek kell maradnia, mire eljut egy másik szervezethez. Ha túl nagy utat kell megtennie - vagyis a két ember között nagyobb a távolság -, akkor életképtelenné válik a kórokozó, és nem tud megtapadni az élő szervezetben.

Mekkora az a távolság, amit érdemes tartani az emberek között?

Ennél a vírusnál még ezt pontosan nem lehet tudni, de ha a most fertőző Covid-19 koronavírus „rokonaiból" indulunk ki, akkor egy-másfél méter az a távolság, amit az embereknek tartani kellene.

Ócsai Lajos járványügyi szakember Fotó: Talán Csaba

Nemcsak a levegőből kaphatjuk el a vírust, hanem érintéssel is. Ez ellen mit kell tennünk és miért?

Nagyon fontos, hogy ne piszkáljuk a szemünket, orrunkat, szánkat alapos kézmosás előtt. Ahogyan már a kormány kommunikációjában is láthattuk: az üdvözlési szokásainkat meg kell változtatni: ne fogjunk kezet egymással, ne öleljük meg egymást, és ne adjunk puszit. A kezünket naponta sokszor alaposan mossuk meg meleg vízzel, szappannal.

Ha olyan helyre kell menni, ahol sokan megfordulnak, felvehetünk gumikesztyűt is, de ott nagyon kell figyelni, ugyanis mielőtt levesszük a kesztyűt, azt is fertőtleníteni kell alkoholos fertőtlenítővel, és utána azonnal ki kell dobni.

Nem használhatom két alkalommal ugyanazt a gumikesztyűt?

Jobb, ha az ember csak egyszer használja. Egyfelől a felületén sokáig életképesek maradhatnak a kórokozók, másfelől pedig a kesztyűk károsodhatnak - apró szakadások keletkezhetnek azokon.

Ha a bőrre kerül a vírus, mennyi ideig lehet életképes?

Lényegében, amíg le ne mossuk. Éppen ezért kell nagyon gyakran kezet mosni. Szerencsére ép bőrön keresztül nem tud behatolni a szervezetbe - vagyis a felszarusodott felső bőrréteg nem engedi át. A nyálkahártya az persze más, ott azonnal szaporodni kezd.

Hogyan védekezzünk, ha buszra vagy vonatra kell szállnunk?

A távolság megtartása nagyon fontos. Ezt persze a zsúfolt buszon nagyon nehéz betartani. Ezért

mielőtt felszállunk a buszra, fertőtlenítsük a kezünket. Ha leszállunk, akkor is.

A tömegközlekedési eszközökön nagyon jól tud terjedni a vírus. A korlátokon. üléseken, bármin, amihez egy esetlegesen fertőzött ember hozzáér, a vírus akár órákon át életképes marad. Nagyon fontos, hogy ha azért szeretnénk utazni, hogy meglátogassuk a szüleinket, nagyszüleinket, akkor most ezt ne tegyük - csak ha feltétlenül szükséges: például segíteni kell bevásárolni. A fiatalok általában tünetszegényen vészelik át a betegséget. Sokan nem is tudják, hogy betegek. De az idősekre nézve akár végzetes is lehet. Éppen ezért fontos, hogy az otthonukba ne kerüljön be a vírus. Ha egy háztartásban élünk az idős szeretteinkkel, akkor amint hazaérünk, azonnal alaposan kezet kell mosni, és fontos az azonnali ruhacsere is. Vendégeket pedig ebben az időszakban ne fogadjuk. Nem lehet tudni, hogy ki fertőzött, ugyanis a lappangási idő is hosszú. Azt sem lehet tudni, hogy kinek milyen az immunállapota. Egy esetleges fertőzés lefolyása az immunállapottól függően is változó súlyosságú lehet. A normál életvitelt persze nem kell teljesen felrúgni, de rengeteg apró dologra tudatosan figyelni kell.

Ócsai Lajos járványügyi szakember Fotó: Talán Csaba

Ha irodaházban dolgozunk, ott hogyan védekezzünk?

A korábban említett kézmosás és fertőtlenítés nagyon fontos, de ha az irodaháznak központi klímája van, és a belső levegő cirkulál a rendszerben, akkor az veszélyt jelenthet. A rendszerbe bekerülhet a vírus, ha egy munkatárs fertőzött, és akkor könnyedén elkaphatják az ugyanabban az irodaházban, de más emeleten és irodában dolgozó emberek is.

Említette, hogy kerüljük a tömeget - de mit tehetünk, ha boltba kell menni?

Próbáljunk meg abban az időpontban vásárolni, amikor a legkevesebben vannak. Fegyelmezetten kell viselkednünk.

A legjobb az lenne, ha otthon mindenki felírná, hogy mit kell vásárolni, és célzottan, csak azokhoz a termékekhez menne a boltban, amire szüksége van. És persze csak egy árut fogjon meg, ami neki kell, és a többihez ne érjen hozzá.

Mivel fontos, hogy tartsuk a távolságot egymás között, ezért a lehető legnagyobb terű boltokba menjünk, ahol ezt meg tudjuk tenni, ahol biztosítani tudjuk, hogy másfél-két méterre legyünk egymástól. Ez a pénztárnál a sorban is fontos.

Most ne tolakodjunk, tartsuk a távolságot.

A távolság megtartása rettentően komoly tényező. Kerüljük a közösségi étkezést is, amennyire lehet. Ez talán kevésbé nagy probléma, mert úgy látom, hogy az emberek kezdenek fegyelmezettebbek lenni, és azt hallom, hogy az éttermek látogatottsága nagymértékben csökkent.

Akkor ez azt jelenti, hogy az emberekhez eljutott, hogy most nagyon kell figyelni? Komolyan veszik a veszélyt?

Egyre inkább ezt látom, de azért vannak még olyanok, akik nem figyelnek kellőképpen. Sokan még mindig úgy gondolják, hogy ez egyfajta influenza, majd átesnek rajta és meggyógyulnak. De ebben az esetben - a koronavírus esetében - nem erről van szó. A helyzet komolyabb ennél.

Kulcsfontosságú, hogy az emberek tudják, hogy mit miért kell csinálni.

Ne a saját - esetleg nem megfelelő - tudásuk mentén irányítsák cselekedeteiket, hanem figyeljék az Operatív Törzs és a szakemberek felhívásait, utasításait.

Ócsai Lajos járványügyi szakember Fotó: Talán Csaba

Azt lehet látni, hogy ha nem tartják be az emberek az utasításokat, akkor hihetetlenül gyorsan terjedhet a vírus - talán intenzívebb a terjedése, mint az influenzának. Miért?

Ez egy új vírus. Néhány hónapja létezik az emberiség körében. Még a kutatók, tudósok sem tudnak mindent erről a kórokozóról. Óriási a jelentősége annak, hogy az egyéni védekezést mennyire tartják be az emberek. Ugyanis általános a fogékonyság a vírusra. Minden emberi szervezetben képes szaporodni, hiszen ezzel a kórokozóval még nem találkoztunk. Ha egy szervezetben szaporodni képes, akkor az a szervezet tovább is tudja adni. A vírus számára csak a védett szervezet jelent zsákutcát. Influenza esetében az emberek egy része már találkozott a kórokozóval, és rendelkezésre áll hatékony védőoltás is. A koronavírus ellen nincs védőoltás, vagyis ez a fajta védelem sem adott. Senki sem védett ez ellen az új vírus ellen. Így a vírus szabadon tud terjedni. Arra kell ügyelni, hogy a külső környezetben elveszítse a szaporodási képességét. Vagyis, ahogy már mondtam: a távolság tartása és a fertőtlenítés a legfontosabb.

Vita folyik arról, hogy nyáron lassulhat-e a vírus terjedése. Ön - járványügyi szakemberként - hogy látja?

A légúti betegségeket okozó vírusok terjedésének általában a nyári időszak nem kedvez. Továbbra is azt feltételezem, hogy az idő múlásával - ha nem is teljes mértékben, de - lényegesen csökken majd a fertőzések száma. Ugyanis nyáron a külső környezetben a kórokozó kevésbé tud szaporodóképes maradni.

Ennek mi az oka?

Az ember lélegzetével, köhögésével, tüsszögésével kikerülő – kórokozókat tartalmazó - aeroszol hamarabb kiszárad a napsütéses, meleg időben, ráadásul az ultraibolya sugárzás is kedvezőtlen hatást fejt ki a vírusokra – lényegében az élő szervezetben megtapadásra képtelenné teszi a kórokozót. A másik lényeges szempont, hogy az emberek nyáron kevesebbet vannak zárt, fűtött helyen. Kint vannak a szabadban. Ott pedig a napsütés és a meleg levegő sokkal kevésbé kedvez a terjedésnek.