Szánthó Miklós: Súlyos felelőtlenség a veszélyhelyzet megkérdőjelezése

Alapjogokért Központ és az Ordo Iuris lengyel, konzervatív jogi kutatóintézet együttműködési megállapodás sajtótájékoztató.
2020.02.14 Budapest
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Szánthó Miklós az Alapjogokért Központ és az Ordo Iuris lengyel, konzervatív jogi kutatóintézet együttműködési megállapodásáról tartott sajtótájékoztatón. 2020.02.14 Budapest
Vágólapra másolva!
Szánthó Miklós szerint lehet vitázni a járványról mint egészségügyi problémáról, de aki a kihirdetett veszélyhelyzet törvényességét jogi értelemben próbálja aláásni, az maga is veszélyt jelent a magyar társadalomra. Az Alapjogokért Központ igazgatóját arról kérdezte a Mandiner, hogy mennyi igazság van az Eötvös Károly Intézet vagy Lattmann Tamás kritikus állításaiban.
Vágólapra másolva!

Aki egy ilyen helyzetben politikai alapon elkezdi kritizálni egy cselekvő kormány jogi lépéseit, az nemcsak felelőtlen, de szűk látókörű is – mondta Szánthó Miklós a Mandinernek. Az Alapjogokért Központ vezetője szerint

Az alkotmányos rendszerek pontosan azért tartalmaznak saját maguk ilyen, „alkotmányos határhelyzetekre" vonatkozó szabályokat, mert az államot, pontosabban a társadalmat érheti olyan előre nem látható, külső vagy belső hatás – katonai támadás, terrorakció, fegyveres puccs vagy éppen egy járvány –, ami önmagában az alkotmányos rend, a normális működés ellen hat. Tehát egy, a megszokottól, a bevettől radikálisan eltérő helyzet áll elő, amit nyilvánvalóan csak rendkívüli eszközökkel lehet kezelni – tette hozzá.

Világnézeti különbségek

Szánthó szerint

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője szerint súlyos felelőtlenség a vészhelyzetet megkérdőjelezni Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ez az „ára" annak, hogy az egyéni érdekek helyett, illetve azokkal szemben a közérdeket, most például a közegészségügyi érdeket tudják védeni a hatóságok.

Csak az arányosság mentén lehet jogokat korlátozni

A normalitás talaján állók szerint pedig létezik társadalmi érdek, ami nem egyszerűen az egyéni érdekek matematikai összeadódása, hanem annál magasabb rendű, mert a közösség rendszerszintű működését védi – mondta az Alapjogokért Központ vezetője.

Azonban egy járvány során az egyedieket a csoportos, majd a társadalmi szintű megbetegedések követik. Remélhetőleg nálunk utóbbiakra nem fog sor kerülni, de éppen a gyors és hatékony kezelés érdekében van szükség arra, hogy túl lehessen lépni a „szimpla" törvényi rendelkezéseken. Ilyenkor ugyanis „korlátozásoktól mentesen" lehet korlátozni egyes alapjogokat, például a mozgásszabadsághoz, a gyülekezéshez vagy a tulajdonhoz való jogot – melyekkel megakadályozható a járvány továbbterjedése vagy éppen fenntartható az ellátás – mondta Szánthó Miklós.

És egy járványveszély idején pontosan erre nincsen szükség – mondta a szakember.