Koronavírus-veszélyhelyzet: már bárki kiválthatja ismerőse gyógyszereit

recept, gyógyszer, patika
Nagykanizsa, 2011. szeptember 15. Jágerné Tuboly Diána szakasszisztens gyógyszereket ad ki egy vevőnek Nagykanizsán, a Király Gyógyszertárban. Minden gyógyszertárba naponta többször szállítanak a nagykereskedők, így ellátási probléma biztosan nem lesz a következő időszakban a gyógyszerek árcsökkenése miatt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) közleménye szerint. A gyógyszerárlicit eredményeként október 1-jével 908 készítmény ára csökken átlagosan 25 százalékkal. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
A veszélyhelyzet elrendelése után Kásler Miklós módosította az e-recept kiváltásának feltételeit. Mostantól bárki kiválthatja ismerőse, hozzátartozója gyógyszerét, ehhez mindössze a beteg TAJ-számát kell tudni, és a kiváltó személynek igazolnia kell magát. 
Vágólapra másolva!

A mától érvénybe lépett rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg, ebben az áll, hogy

a gyógyszertárak kiadhatják a gyógyszert meghatalmazás, valamit felírási igazolás nélkül is, ehhez csupán annyi szükséges, hogy a gyógyszert átvevő személy közölje a beteg TAJ-számát, és igazolni tudja saját magát. A patikák az átvevő személy adatait elektronikusan rögzítik.

Forrás: Origo

Az idős, beteg emberek és a karanténban lévők számára is nagy segítség az új szabályozás, hiszen nem szükséges elhagyniuk az otthonaikat ahhoz, hogy megkapják a szükséges gyógyszereket.

Az új szabályozások között van az is, hogy az EESZT rendszerének hibája esetén is kiadhatók a gyógyszerek.