A pécsi baloldal nem szavazta meg a székely kezdeményezés támogatását

KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. szeptember 30. Péterffy Attila pécsi ellenzéki polgármesterjelölt beszél a több város ellenzéki polgármesterjelöltjének közös, a helyi önkormányzatok napja alkalmából tartott sajtótájékoztatóján Budapesten, a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. szeptember 30-án. A tájékoztatón részt vett Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt, aki kijelentette, hogy az október 13-i választás arról is szól, hogy lesz-e még egyáltalán önkormányzatiság, önkormányzati politika. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Nem álltak ki a székelyek nemzeti régiós kezdeményezésének támogatása mellett a baloldali városvezetés tagjai, volt olyan Gyurcsány-párti képviselő, aki még a székely zászló elhelyezését sem szavazta meg. Nem volt hajlandó szavazatával támogatni a külhoni magyarokat Pécs baloldali polgármestere, Péterffy Attila sem. Az egyik jobbikos képviselő a voksolás előtt pedig elhagyta a termet. A Fidesz szerint ők szégyent hoztak Pécsre – írja a Bama.hu.
Vágólapra másolva!

A megyei hírportál beszámolója alapján a legutóbbi pécsi közgyűlésen az LMP-s Kóbor József azt indítványozta, hogy

Pécs fogadjon el egy határozatot arról, miszerint a város támogatja a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezését.

Ennek az a lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló EU-s kohéziós források elosztásánál Brüsszel kezelje kiemelt figyelemmel azokat a területi egységeket, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

Az ügyben tavaly május 7-én indult aláírásgyűjtés, és idén

május 7-ig egymillió szignó szükséges legalább hét tagállamból,

hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel. Az LMP-s javaslat a polgári kezdeményezés aláírására is buzdította volna a pécsieket és a baranyaiakat.

Az indítvány természetesen a határon túl élő magyar kisebbségeket is erősítené, de mellettük a baszkok, a bretonok, a katalánok és más, hasonló helyzetű közösségek számára is segítséget jelent. A pécsi LMP-s előterjesztést azonban

nem fogadta el az MSZP–DK–Jobbik–Momentum által koalícióban irányított baloldali önkormányzat.

Csizmadia Péter, a Fidesz városházi frakcióvezetője szerint

Péterffy Attila Forrás: MTI/Mónus Márton

A jobbikosok közül – a néhány napja még az MSZP-s bálon zenélő – Hencsei Zsolt a szavazás előtt elhagyta a termet. Az ügyben nemmel szavazó Siposné Bikali Éva DK-s képviselő el is árulta, hogy mit is gondolnak a témáról; ő azt mondta, hogy ez a kérdés egyáltalán nem is tartozik a pécsi önkormányzatra. A DK-s képviselő még a saját koalíciójának ötleténél is tartózkodott, ami a székely zászló elhelyezéséről szólt.

A székely nemzeti régiós kezdeményezést itt lehet aláírni.