Orbán Viktor: Hétfőtől bezárnak az iskolák, a gyerekek digitálisan tanulhatnak

Orbán Viktor, Facebook, Live, koronavírus, digitális oktatás, akciócsoport
Vágólapra másolva!
Hétfőtől digitális oktatás lesz az iskolákban, a gyerekek nem járhatnak be, jelentette be Orbán Viktor a magyar kormány és a miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán, valamint a koronavírus tájékoztató oldalán. A koronavírus elleni védekezés keretében tíz akciócsoport állt fel.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor bejelentette, hogy több munkacsoportot állítanak fel. Így lesz járványügyi mobilkórház, létfontosságú vállalatokért felelős akciócsoport, nemzetközi koordinációért felelős akciócsoport, kommunikációs akciócsoport, jogi munkacsoport, pénzügyi akciócsoport, a gazdaság újraindításért felelős munkacsoport és egy határellenőrzési akciócsoport.

A kormányfő közölte, hogy jelenleg több ezer mintavételhez elegendő kapacitás van. Itt a WHO protokollja szerint járnak el, nemzetközi szabályokat alkalmaznak. 22 millió pár kesztyű, 1,3 millió maszk van, és még érkezik egymillió műtéti maszk. Lélegeztetőgépből 2000 és altatógépből is 2000 van. Több tízezer ember ellátásához van elegendő felszerelés, mondta a kormányfő.

Március 16-tól új oktatási munkarend lép életbe, tantermen kívüli digitális munkarend lesz. Az igazgatónak és a tanároknak is folytatniuk kell a tanítást vagy otthonról, vagy az iskolából. Lehet, hogy ez a rendszer döcögni fog, de a tanítást folytatni kell - tette hozzá Orbán Viktor. A tanárok tudnak tanítani, és a diákok is tudnak tanulni. Az oktatási államtitkár már a jövő héten módszertani ajánlásokat tesz. Ha kell, akkor kiscsoportos gyermekmegőrzés is lesz, de ezt nem ajánlják.

A gyermekekre ne a nagyszülők vigyázzanak,

törődni kell a gyermekekkel, és vigyázni kell a nagyszülőkre - mondta.

Egy járványügyi mobil-konténerkórház felépítését is elrendelték, ennek felelőse Tóth Tamás. A létfontosságú vállalatok biztonságáért felelős akciócsoportot Benkő Tibor honvédelmi miniszter vezeti. A nemzetközi koordinációért felelős akciócsoport élén Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára áll, míg a kommunikációs akciócsoportot Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár vezeti.

A rendkívüli jogrendért felelős akciócsoportot Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a pénzügyi akciócsoportot Varga Mihály pénzügyminiszter, míg a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoportot Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter vezeti - ismertette a kormányfő, hangsúlyozva: a gazdaság hamarosan megáll, és újra kell indítani.

Felállt továbbá Jakab Ferenc vezetésével egy koronavírus-kutatócsoport is, amely gyógyszer- és vakcinafejlesztésért felel. Van továbbá egy határellenőrzési akciócsoport, amelyet Balogh János országos rendőrfőkapitány vezet.