Orbán Viktor: Felmérhetetlenül súlyos gazdasági következményekkel kell szembenézni

Orbán Viktor
Budapest, 2017. június 16. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a 180 perc című műsorban 2017. június 16-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Beszélhetünk pénzről, gazdaságról, de most az emberi élet védelme a legfontosabb, azért küzdünk, hogy minél kevesebben fertőződjenek meg, minél kevesebben haljanak meg a vírustól - minderről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a Kossuth Rádióban péntek reggel.
Vágólapra másolva!

A rendkívüli jogrend Magyarországon mást jelent, mint a többi európai országban. Olyan intézkedéseket lehet hozni, amelyeket a veszélyhelyzet súlyossága indokol – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

Európában azt láttam, hogy nem megállítható a járvány terjedése, ezért javasoltam a kormánynak a veszélyhelyzet bevezetést. Két hétre hirdetheti meg a kormány, utána a parlament jóváhagyásával lehet hosszabbítani - mondta a kormányfő.

Minden ember elsősorban a szüleiért és a gyermekeiért aggódik, de amíg lehet, nem szeretnénk bezárni az iskolákat – mondta a kormányfő.

Az emberi élet védelme a legfontosabb

Orbán Viktor közölte, beszélhetünk pénzről, gazdaságról, de most az emberi élet védelme a legfontosabb, azért küzdünk, hogy minél kevesebben fertőződjenek meg, minél kevesebben haljanak meg a vírustól.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy

nem szabad megadni magunkat az ismeretlen fenyegetés előtt.

A határokat, amilyen irányból le kell zárni, ott rendőri erő kell. Szólt arról is, hogy

A kormányfő köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak is.

- tette hozzá. Az eszközök esetében újabb megrendeléseket tettünk.

Orbán Viktor: Most a csoportos megbetegedések elkerülése a cél Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az ország eddig jól vizsgázott

Orbán Viktor szót arról is, hogy a védekezést irányító Operatív Törzs utasításait az emberek megvalósítják. Az ország eddig jól vizsgázott.

Orbán Viktor elmondta, hogy a járvány korlátok között tartáshoz megvan a megfelelő erő most, de a jövőbe senki nem lát. Minden, ami emberileg lehetséges, azt meg fogjuk tenni - mondta a kormányfő.

- mondta a kormányfő.

Újra kell tervezni a költségvetéseket

A kormányfő a gazdaságról azt mondta, hogy sokan nem érzékelik azt, mit jelent, ha a gazdaság megáll. Felmérhetetlenül súlyos gazdasági következményekkel kell szembenézni- mondta Orbán Viktor.

Mások lesznek minden területen a következmények - hangsúlyozta a kormányfő. Az egész 2020-as és 2021-es költségvetést át kell dolgozni, és erre lesz szükség az önkormányzatoknál is.

Az emberélet az első

- tette hozzá.

A leállt gazdaság újraindítását szolgáló, teljesen új megközelítésű gazdaságvédelmi akciótervet és azt szolgáló költségvetést kell elkészíteni.

A kormányfő szólt arról is, hogy kétfrontos háborúban vagyunk. Egyik a koronavírus, a másik pedig a migráció. A két dolog között logikus összefüggés van, mivel mindkettő mozgással terjed - tette hozzá.

Itt nálunk egyedi megbetegedések vannak, ennél jóval súlyosabb helyzet, ha gócok alakulnak ki, vagy csoportos megbetegedések vannak. Ha az utóbbi két eshetőség megtörténik, akkor még szigorúbb intézkedések kellenek. A tömeges megbetegedés esetén pedig még súlyosabb lépések kellenek - mondta Orbán Viktor.