Nem zárják le Budapestet és más várost sem a koronavírus miatt

operatív törzs sajtótájékoztató, koronavírus 2020.03.13
Vágólapra másolva!
Újabb három koronavírusos beteget diagnosztizáltak Magyarországon, ezzel 19-re nőtt a betegek száma - erősítette meg Lakatos Tibor ezredes, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője. A 19 beteg közül egyet már csütörtökön gyógyultnak nyilvánítottak. A három új beteg a Szent László Kórházban van már. Az Operatív Törzs határozottan cáfolta, hogy akár Budapestet, akár más várost le akarnának zárni.
Vágólapra másolva!

- mondta Lakatos Tibor a sajtótájékoztatón. Ennek oka, hogy egyedi esetek vannak, gócpontok nem alakultak ki sehol az országban.

Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy az álhírek terjesztése közveszéllyel fenyegetésnek minősül. Jelenleg négy büntetőeljárás zajlik ilyen ügyekben.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Eddig a határokon több mint 11 ezer ellenőrzést hajtottak végre, egy embert szállítottak kórházba koronavírus-fertőzés gyanújával.

Ha Szlovákia után Magyarország is lezárja a határait, az Operatív Törzs a körülmények alapján dönt arról, hogyan tudják hazaszállítani a külföldön tartózkodó magyarokat.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kérdésre válaszolva Lakatos Tibor elmondta,

nincs tudomása az Operatív Törzsnek arról, hogy az idegenrendészet kitoloncolt volna két iráni diákot az országból.

Ha ilyen történne, azt nyilvánosságra hoznák.

Frissítés: a koronavirus.gov.hu kormányzati portálon nyilvánosságra hozták, hogy kiutasítottak két iráni egyetemistát, mert elhagyták a karantént. "A kiutasítás végrehajtását annak feltételeinek megteremtéséig felfüggesztették, az érintettek részére kötelező tartózkodási helyet jelöltek ki" - írják, vagyis ebben a pillanatban a diákok karanténban vannak (egyikük meg is betegedett azóta)

Több iskolából hazaküldték a gyerekeket, annak ellenére, hogy a veszélyhelyzetről szóló rendelet alapján szünetet csak a kormány rendelhet el. Lakatos Tibor erről azt mondta,

a gyerekek hazaküldése nem számít szünetnek, ez nem jogsértés.

Az iskolák bezárásának kérdését az Operatív Törzs folyamatosan vizsgálja, ma is tárgyaltak róla. Egyelőre azonban nincs rá szükség, mert csak egyedi esetek vannak.

Frissítés: Este Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy az oktatási munkacsoport javaslatára hétfőtől digitális oktatás lesz.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Magyarországon 19-re nőtt az eddig új koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma, közülük egy ember gyógyult meg, halálos áldozat nincs. Legutóbb három magyar férfinél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ahogy arról korábban beszámoltunk.

Az új fertőzöttek mind férfiak: egy 67 éves magyar férfi, aki munkájából adódóan sok külföldivel találkozik, egy 41 éves magyar férfi, aki Hollandiában és Angliában járt a közelmúltban, és egy 27 éves magyar férfi, aki együtt volt a szintén Izraelben járt egyik magyar fertőzöttel.