Operatív Törzs: 16 fertőzött van Magyarországon, az egyik beteg meggyógyult

Operatív Törzs sajtótájékoztató, koronavírus, Dr. Müller Cecília, Lakatos Tibor  2020.03.12.
Vágólapra másolva!
Megtartotta szokásos délutáni sajtótájékoztatóját az Operatív Törzs, amelyen elmondták, immár 16 magyarországi fertőzöttről tudunk. A határellenőrzések eredményeképpen néhány esetben házi karantént rendeltek el, négy ember beutazását pedig megtagadták.
Vágólapra másolva!

16 fertőzött van Magyarországon, egyikük már meggyógyult

Szlávik János főorvos arról számolt be, hogy egy korábban karanténban lévő iráni diák az egyik, akinek a szerdai nap folyamán lett pozitív a tesztje. Ő egyébként azon diákok egyike, akik az elmúlt hétvégén a Szent László Kórházban rendbontást követtek el.

A második eset egy 27 éves magyar állampolgár, aki Izraelben járt, majd ezt követően Magyarországon kapcsolatba került ismeretlen állampolgárságú külföldiekkel. Ő lázas volt, köhögött, különböző egyéb panaszai is voltak, és végül az ambulancián derült ki, hogy a koronavírustesztje pozitív.

Az ő két kontaktja karanténba került Szent László Kórház területén.

A harmadik egy 49 éves magyar beteg nő, aki március 7-én, hajnali 3-kor járt a Korona Centrumban a Szent László Kórházban. Nem járt külföldön, nem találkozott koronavírussal igazoltan fertőzött beteggel, ezért őt a területileg illetékes Szent János Kórházba irányították. A tüdőgyulladással diagnosztizált betegnél szerdán végezték el a koronavírus-tesztet, amely pozitívnak bizonyult. Ezt követően azonnal a Szent László Kórházba szállították.

A főorvos ugyanakkor arról is beszámolt, hogy megvan az első koronavírus-betegségből gyógyult beteg, egy iráni diák, akinek a sorozatos negatív tesztjei és klinikai tünetmentessége miatt ma már biztonsággal kimondható, hogy meggyógyult, és előreláthatólag ma elhagyhatja a kórházat.

Hárommal nőtt a magyarországi fertőzöttek száma – kezdte a koronavírus-járvány miatt a kormány által felállított Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóját a törzs vezetője. Lakatos Tibor megerősítette, hogy jelenleg tizenhat fertőzöttje van Magyarországon az immár világjárványnak minősített betegségnek. Beszámolt arról is, hogy

Öt ilyen határátkelőhelyen folyik ellenőrzés, és 40 egyéb határátkelőhelyen pedig folyamatban van annak a megszervezése, hogy itt is végrehajtsák az ellenőrzéseket.

Négyen kerültek házi karanténba

Négy ember esetén rendeltek el házi karantént a határellenőrzések során, míg két román és két dél-koreai állampolgárt a határellenőrzés során visszautasítottak, ők nem léphettek be Magyarország területére. Lakatos Tibor felidézte, hogy

az elrendelt veszélyhelyzet értelmében a kormány beutazási tilalmat vezetett be Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező országok állampolgárai számára. Ezek a személyek nem léphetnek be az ország területére.

Korábban az Olaszországból érkező járatok egy részét már korlátozták. Gyakorlatilag ma nulla órától Olaszországból nem érkezik az utasforgalomban repülőgépjárat. Egy Alitalia gép szállt le a Ferihegyi repülőtéren azért, hogy az itt rekedt olasz turisták egy részét hazaszállítsa. Ennek a repülőgépnek a személyzete nem hagyhatta el a repülőgépet, ők a fedélzeten várták meg az utasokat – tette hozzá Lakatos Tibor.

16 megbetegedés és egy gyógyulás volt Magyarországon Fotó: Koncz Márton - Origo

Eddig érvényesek a most lejáró okmányok

Ismét elmondta azt is, hogy a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig érvényesek. Ez az intézkedés azért fontos, mert ebben az időszakban nem kell elmennünk az okmányirodákba, a kormányablakokhoz, meg tudjuk hosszabbítani a személyi igazolványunkat vagy a vezetői engedélyünket, annak lejártát követően is.

A kormány további intézkedése a felsőoktatási intézmények, hallgatók általi látogatása, ezzel kapcsolatosan a felsőoktatási intézmények a szükséges intézkedéseket megtették, és a mai naptól a hallgatóknak nem kell az egyetemre bejárni, az egyetemek különféle megoldásokat választottak ennek kezelésére. Nagyon fontos intézkedés az, hogy tilos megtartani azt a rendezvényt, amelynek létszáma zárt helyen 100 főnél, nem zárt helyen pedig 500 főnél több – idézte fel az Operatív Törzs vezetője.

Lakatos Tibor beszámolt a határvédelmi intézkedésekről Fotó: Koncz Márton - Origo

Le kell mondani a külföldi kirándulásokat

Ennek a korlátozásnak az érvényesítése alapvetően a rendező vagy a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége. A középiskolásoknak meghirdetett külföldi nyelvtanulási programokat a kormány felfüggesztette. Külföldi iskolai kirándulást tilos szervezni.

A már lefoglalt külföldi kirándulásokat le kell mondani.

– A kormány rendelkezése az is, hogy az ország területéről kiutasítjuk és kitoloncoljuk azokat a nem magyar állampolgárokat, akik a járványügyi hatóság által elrendelt karantén szabályait megszegik. A magyar emberek védelme érdekében, valamint az egészségügy, a honvédelem, a rendvédelem és a közigazgatás működésének biztosítása érdekében bizonyos ágazatokhoz tartozó dolgozók csak miniszteri engedéllyel utazhatnak külföldre.

Fontos intézkedés az is, hogy a magyar honvédség a veszélyhelyzettel összefüggő rendvédelmi intézkedések végrehajtása során közreműködik.

Ezeknek az intézkedéseknek a betartása mindannyiunk közös érdeke, ezek az intézkedések szükségesek ahhoz, hogy a járvány további terjedését korlátok között lehessen tartani – mondta a tájékoztatón az Operatív Törzs vezetője.

Vigyázzunk az idősekre

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára arról adott tájékoztatást, hogy a kormány csütörtök reggeltől időseknek szóló tájékoztató kisfilmeket sugároz, melyekre azért van szükség, mert az idősek jobban ki vannak téve a vírusfertőzés veszélyeinek.

Dömötör Csaba: Tájékoztató kampány indul az időseknek Fotó: Koncz Márton - Origo

Különösen kerülendő az érintkezés lázas betegekkel vagy olyan hozzátartozókkal, akik fertőzött területről érkeztek. A filmek külön felhívják a figyelmet arra, hogy ha a tünetek jelentkeznek, akkor nem személyesen, hanem telefonon kell jelentkezni a háziorvosnál.

- hívta fel a figyelmet az államtitkár, aki hangsúlyozta, hogy ez most az összefogás ideje.

A kormány arra kéri a különböző idősügyi szervezeteket, önkormányzatokat, média képviselőit és minden magyar állampolgárt, hogy saját eszközeikkel ők is segítsenek abban, hogy a tájékoztatás minden idős emberhez eljusson. Ez jelenthet internetes megosztást, de az anyagok kinyomtatását és kifüggesztését is, de ha máshogy nem tudják megoldani, akkor hívják fel hozzátartozóikat telefonon. Ez most nagyon sokat számíthat – mondta Dömötör Csaba.