Bombát találtak Budapesten, pénteken lezárják a Tabán egy részét

BAH-csomópont, világháborús bomba, hatástalanítás, kiemelés, lezárás, rendőrség, 2019.04.10.
Vágólapra másolva!
Második világháborús bombát találtak az I. kerületben. A hatástalanítás idejére pénteken már reggeltől lezárják a környéket.
Vágólapra másolva!

A Kalevala Park felújítása közben az Attila út - Krisztina körút - Szarvas tér közötti zöld területen második világháborús bombát találtak.

A tűzszerészek az 50 kilós bombát péntek reggel 8 órától hatástalanítják.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Emiatt biztonsági zárást rendeltek el az Attila úton (a Döbrentei tér és a Dózsa György tér közötti szakaszon), a Szarvas téren, a Krisztina körúton a Dózsa György tér és a Rácz Fürdő közötti szakaszon, valamint a Tabán parkban a (Czakó utca - Naphegy utca - Rácz Fürdő - Krisztina körút által határolt területen).

Az Erzsébet hídról Buda felé csak a Hegyalja út irányába lehet majd lehajtani, az Attila út felé nem. A Széll Kálmán tér és a Déli Pályaudvar felől érkezőket szintén elterelik majd.

Terelve járnak a lezárt területet érintő buszok és villamosok is. A zárást reggel 8 órakor kezdik, de a teljes útzár elrendelésének időpontja a kiürítéstől változhat.

A bomba hatástalanítása és elszállítása több órát vesz igénybe, ez alatt a környékre sem autóval, sem gyalogosan nem lehet bejutni.

A környező házakban élőknek a hatástalanítás idejére el kell hagyniuk az otthonaikat.

A Budavári Önkormányzat az ott élőknek befogadóhelyet nyit a Budavári Művelődési Házban.

Változik a közlekedés

A terület kiürítése idején, 8 órától a Döbrentei téren leszállni már nem, csak felszállni lehet az ott közlekedő 56-os, 56A villamosra, valamint az 5-ös és a 178-as buszra.

Várhatóan 10 órától a lezárt területet elkerüli az 56-os és az 56A villamos a Móricz Zsigmond körtér és a Déli pályaudvar között a 61-es villamos vonalára terelve, a Villányi út-Budaörsi út-Alkotás utca útvonalon közlekedik.

Az 5-ös busz a Mikó utca és a Döbrentei tér között módosított útvonalon közlekedik. A Pasaréti tér felé tartó buszok nem érintik a Szarvas tér és a Dózsa György tér megállót, a buszjáratra a Döbrentei téren (8-as busz megállója), az Aladár utca / Tigris utca kereszteződésnél, a Zsolt utca, az Ág utca buszmegállóban (178-as busz) és a Krisztina térnél a Mészáros utca / Gellérthegy utca kereszteződésnél lehet felszállni. A Rákospalota irányú buszok nem érintik az Alagút utcát, a Dózsa György tér és a Döbrentei tér megállót, a busz a Krisztina térnél a Mészáros utcában a templom mellett, majd az Ág utca, a Róka utca, a Zsolt utca (178-as busz), a Sánc utca és a Döbrentei tér (8E busz) megállóban áll meg.

A 178-as busz mindkét irányba módosított útvonalon közlekedik. A Naphegy tér felé tartó buszok nem érintik a Szarvas tér és a Zsolt utca közötti megállókat, a buszra a 8E Döbrentei tér és Sánc utca megállójában lehet felszállni.

A Keleti pályaudvar felé tartó buszok a Lánchídon át közlekednek, nem érintik az Alagút utca és a Március 15. tér közti megállókat, a buszjáratra a 105-ös Krisztina tér, Clark Ádám tér és Széchenyi István tér, majd a 15-115-ös Petőfi tér megállójában lehet felszállni.