A bírósági dolgozók is kérhetik az otthoni munkavégzést

bíróság, fővárosi törvényszék, díszterem, törvény, tárgyalóterem, törvényhozás, üres, illusztráció
Vágólapra másolva!
A 60 év feletti és krónikus vagy súlyos betegséggel küzdő, valamint a várandós bírósági dolgozók otthonról is dolgozhatnak. Azok pedig, akik külföldön voltak, vagy valamelyik családtagjuk külföldön járt, két hétre otthon kell maradniuk.
Vágólapra másolva!

Az Országos Bírósági Hivatal azt írja, ha egy bírósági dolgozó vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója külföldről tért vissza, akkor - az esetleges fertőzés továbbadásának megakadályozására - kétheti otthoni munkavégzést kell az érintett számára lehetővé tenni. Ha ez nem teljesíthető, akkor vagy

két hét szabadságot kell kivennie a dolgozónak,

vagy lehetővé kell tenni számára a munkahelyén az egyedüli elhelyezést.

A bíróságoknak a 60 év feletti és krónikus vagy súlyos betegséggel küzdő, valamint a várandós bírósági dolgozóknak lehetőség szerint otthoni munkavégzést kell biztosítaniuk.

Illusztráció Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az ítélőtáblákon és a törvényszékeken további intézkedésig nem lehet összbírói, illetve összdolgozói értekezleteket tartani, a kisebb létszámú belső értekezleteket pedig távközlési eszköz útján lehet csak megtartani. Emellett

április végéig elmarad minden központi, illetve helyi továbbképzés,

és a bírósági dolgozók külföldi képzéseken sem vehetnek részt.

Tudatták azt is, hogy jelenleg is zajlik a bírósági épületekbe történő beléptetés országos gyakorlatának felülvizsgálata, az ítélőtáblák és a törvényszékek elnökei addig is megteszik a helyben szükséges intézkedéseket a dolgozók és az ügyfelek biztonsága érdekében.

A OBH a kormányzati intézkedések alapján folyamatosan felülvizsgálja a kiadott utasításokat, és szükség esetén további preventív intézkedéseket vezet be a dolgozók és az ügyfelek védelmében.