Duna hajóbaleset: nem tudnak megbocsátani a kapitánynak a matróz szerettei

Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya, Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épülete, 2019. július 31.
Hableány, katasztrófa, baleset, Budapest
Budapest, 2019. július 31. A május 29-ei dunai balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát kísérik a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalásra a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épületének folyosóján 2019. július 31-én. Segítségnyújtás elmulasztása miatt is gyanúsítottként hallgatták ki, és július 29-én őrizetbe is vették a hajóskapitányt. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Előkészítő ülést tartottak tegnap a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányának ügyében, akit a vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésével és segítségnyújtás elmulasztásával vádolnak a tavaly májusi dunai hajóbalesettel kapcsolatban. A balesetben 28 ember halt meg. A férfi nem vallotta magát bűnösnek, sőt, az ügyvédjével abban reménykednek, hogy felmentik a vádak alól. A sétahajó matrózának párja a Ripostnak azt mondta, ha a férfi bocsánatot kérne, akkor sem tudna neki megbocsátani.
Vágólapra másolva!

A 65 éves ukrán kapitány nem tett vallomást a bíróságon, elmondása szerint arra még nem, áll készen,

azt viszont kijelentette, hogy nem ismeri el a bűnösségét.

Az ügyvédje szavaiból azt lehetett kivenni, hogy ártatlannak tartja magát, és mindketten abban reménykednek, hogy a kapitányra kért 9 év börtön helyett felmenti majd a bíróság.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

– mondta a bíróságon a férfi ügyvédje, Tóth M. Gábor.

Az ügyvéd ezek után hosszasan sorolta azoknak a nevét, akik a baleset idején a Viking Sigyn hajón utaztak és szerinte meg kellene hallgatni őket. Úgy gondolja, köztük többen is emlékezhetnek rá, hogy a kapitány adott parancsot a mentésre. Köztük van a két matróz, F. Sándor és Cs. Álmos is, akik csónakba szálltak, és a legtöbb bajba jutottat kimentették.

Ugyanakkor a rendőrségi kihallgatáson ők nem említették, hogy Jurij C. adott volna nekik parancsot. F. Sándor a kabinjából látta, ahogy emberek sodródnak a Dunában, azonnal rohant, hogy életet mentsen.

Forrás: MTI/Mónus Márton

Tóth M. Gábor ezen kívül azt is kérte, hogy hallgassák meg a Hableány kapitányának és matrózának rokonait is. Jogi képviselőik ez ellen tiltakoztak. Az ügyvéd azt az orvost is szeretné beidéztetni, aki felboncolta a holttesteket.

Ezzel valószínűleg azt akarják elérni, hogy kiderüljön, sok áldozaton az egyből elkezdett mentés sem segített volna.

Nem kért bocsánatot

A tegnapi tárgyaláson megjelent a Hableány matrózának párja és a testvére is. Fivéréből, Pethő Tiborból heves érzelmeket váltottak ki Jurij C. szavai.

A Hableány matrózának élettársa és testvére Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Mélységesen felháborít ez a hozzáállás, és a kapitány védekezése. Elmerülünk a részletekben, ahelyett, hogy a lényeggel foglalkoznánk!

Eljöttem, mert meg akartam nézni, ki az az ember, aki miatt meghalt a testvérem.

Dühös vagyok nagyon, sokkal jobban, mint látszik rajtam. Jurij C. egyszer sem nézett a szemembe, de láttam rajta, hogy figyel, és megnéz minket magának.

Bocsánatot nem kért, de nem is vártam tőle. Az ember azért kér bocsánatot, ha rálép a másik lábára, nem amikor megöl 28 embert..."

– mondta a férfi a Ripostnak.

A matróz élettársa, Mariann most szólalt meg először a nyilvánosság előtt.

– mondta a nő könnyes szemmel.

Ahogy korábban megírtuk, május 29-én este, a Margit hídnál a Viking Sigyn nagy szállodahajó összeütközött a nála sokkal kisebb Hableány turistahajóval, ami

mindössze 7 másodperc alatt

elsüllyedt. A Hableányon 35-en utaztak, 22 nő, 12 férfi és egy 6 éves kislány.

Mindössze 7 ember sikerült kimenteni a vízből a baleset után, 28-an meghaltak. Voltak akik elsodródtak, mások a hajóban ragadtak.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A hatóságoknak óriási munkával június 11- sikerült kiemelniük a roncsot a Duna aljáról. Mivel a Viking kapitánya nem mondott le a tárgyalás jogáról, a per hamarosan folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.