Veszélyhelyzet: minden, amit tudni kell

koronavírus, fertőtlenítés, busz, Miskolc
Miskolc, 2020. március 10. Fertőtlenítőszerrel tisztít egy autóbuszt a Miskolci Közlekedési Vállalat munkatársa a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében Miskolcon 2020. március 10-én. MTI/Vajda János
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor aláírásával a kormány kihirdette az ország egész területére a veszélyhelyzetet. A veszélyhelyzet jogilag rengeteg területre terjedhet ki, széleskörű és gyors beavatkozást biztosít a kormány számára az élet sok területén, ha az szükséges. Egyelőre többek között a különféle eseményekre, az egyetemekre, és több országból való beutazással kapcsolatban hozott tiltó rendelkezéseket. Hogy pontosan mi is az a veszélyhelyzet, meddig tart, és mivel járhat, azt most elmagyarázzuk.
Vágólapra másolva!

Megjelent a Magyar Közlönyben az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet, amely szerint szerdán 15 órától veszélyhelyzetet hirdetett a kormány. A döntés az ország egész területére érvényes. A rendelet szerint a veszélyhelyzet elhárításáért hozott intézkedések felelőse a kormányfő.

Orbán Viktor munkáját ebben az operatív törzs segíti.

A kormány a veszélyhelyzet fenntartásának szükségességét folyamatosan felülvizsgálja. A veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedéseket külön kormányrendeletek szabályozzák majd.

Mi is az veszélyhelyzet?

Az Alaptörvény 53. cikke szerint a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdet ki, és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be.

A törvény második bekezdése szerint a kormány a veszélyhelyzetben rendeletet alkothat, amellyel – sarkalatos törvényben meghatározottak szerint –

egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

Különleges jogrendben az Alaptörvény alkalmazása nem függeszthető fel, az Alkotmánybíróság működése nem korlátozható. A különleges jogrendet a különleges jogrend bevezetésére jogosult szerv megszünteti, ha kihirdetésének feltételei már nem állnak fenn, így szól a törvény - vagyis ebből látszik, hogy a jelen esetben a járvány elvonulásáig érvényben lehet.

Rendkívüli intézkedéseket hozott a kormány Forrás: MTI/Vajda János

Meddig tarthat a veszélyhelyzet?

Az Alaptörvény 53. cikkének harmadik bekezdése szerint a kormány rendelete tizenöt napig marad hatályban, kivéve, ha a kormány – az Országgyűlés felhatalmazása alapján – a rendelet hatályát meghosszabbítja. Gulyás Gergely mostani bejelentése szerint a kihirdetett veszélyhelyzet visszavonásig marad érvényben.

Milyen lépéseket tehet meg a kormány a veszélyhelyzetben?

A kormány ebben a helyzetben a katasztrófa elhárításához szükséges mértékben rendeleti úton több területen is hozhat döntéseket. Ezek közé tartozik többek között, hogy rendelettel előírható, hogy a termelési, ellátási és szolgáltatási kötelezettségek biztosítása érdekében a katasztrófák elleni védekezésért felelős miniszter a gazdasági tevékenységet folytató szolgáltatásra kötelezettek részére

szerződéskötési kötelezettséget írhat elő.

A szerződéskötési kötelezettség hatálya alá tartozó termékek és szolgáltatások körét rendelet határozza meg.

Többek között veszélyhelyzetben a közúti, vasúti, vízi és légijárművek forgalma a nap meghatározott tartamára, vagy meghatározott területére (útvonalra) korlátozható, illetve az ország egész területén vagy meghatározott részén ideiglenesen megtiltható.

Veszélyhelyzetben elrendelhető a vasúti, közúti, vízi, légi szállítások biztosítása érdekében a javítókapacitások, valamint az állomások, kikötők, repülőterek, raktárak igénybevétele vagy használatának korlátozása.

A tömegközlekedést egyelőre nem korlátozza a kabinet, de a veszélyhelyzet erre is ad lehetőséget Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Milyen lépéseket jelentett be most a kormány?

  1. Megtiltják a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását. Így színház- és mozielőadások sem lesznek.
  2. Magyarország lezárja határait az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkezők előtt.
  3. Kivételt az ezen országokból érkező magyar állampolgárok jelentenek, esetükben azonnali hatósági karantént rendelnek el. Hatósági határozat írja elő, hogy a lakóhelyét az illető két hétig nem hagyhatja el.
  4. A szlovén, valamint az osztrák schengeni határon ehhez határellenőrzést kell bevezetni, ez meg fog történni a lehető leghamarabb.
  5. Vonatokat, buszokat, repülőket ezen országokból leállítják, csak a magyar állampolgároknak biztosított a bejutás.
  6. Intézménylátogatási tilalmat vezet be a kormány az egyetemeken, csak távoktatás keretében vehető igénybe az egyetemi oktatás a koronavírus elleni védekezés érdekében.
  7. A lejáró okiratokat a veszélyhelyzet fennálltáig nem kell megújítani.
  8. Szankcióval jár, ha valaki valótlan nyilatkozatot tesz, és az is, ha a karaténhatározatra vonatkozó kötelezettséget megszegi.

Mit nem érint a kormány mostani bejelentése?

A tömegközlekedési eszközök, a boltok, az iskolák, az óvodák és a bölcsődék nyitva maradnak. Az emberek utcán való mozgását sem korlátozza a kormány. Azonban fontos megjegyezni, hogy a törvényi rendelkezések alapján az előbb említett területeken is elrendelhetőek a szigorítások, ha a helyzet azt kívánja.

Be kell-e menni a munkahelyre?

A kormány egyelőre nem korlátozta a munkavégzést, és nem is hozott szabályt arról, hogy a munkáltatóknak mi a teendőjük. Mivel a tömegközlekedést nem korlátozta a kabinet, ezért minden adott a munkavégzéshez. Természetesen a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy bizonyos helyzetekben korlátozzák a munkavégzést, de ennek a feltételei egyelőre nem állnak fenn. Ahol erre lehetőség van, természetesen elrendelhető a távmunka.

Lesznek-e misék, istentiszteletek a hétvégén?

Egyelőre nem hozott intézkedést a kormány erről. Folyamatos az egyeztetés az egyházakkal, várhatóan hamarosan ebben is lesz döntés. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt javasolta az egyházaknak, hogy a nagyobb templomokban tartsanak gyakrabban miséket, így a hívők jobban eloszlanak, és egyszerre kevesebben tartózkodnak a templomban.

Mehetünk-e uszodába, vagy wellness hétvégére?

Ezen a területen sem hozott korlátozó intézkedéseket a kabinet, és itt is az egyéni felelősségre bízza azt, hogy valaki elmegy-e ezen létesítményekbe. Ráadásul jelenleg is influenzajárvány van az országban, ezért fokozottan érdemes meggondolni ezen létesítmények felkeresését.

Miért nem zárták be az iskolákat, ha az egyetemeket igen?

- fogalmazott Gulyás Gergely. Míg az egyetemeken jóval nagyobb a külföldi hallgatók aránya, mint az általános és középiskolákban, ezért volt indokolt az előbbiek bezárása. Hozzátehetjük: ráadásul az egyetemisták szociális kapcsolati hálója jóval nagyobb, mint az általános iskolásoké vagy gimnazistáké, ezért az egyetemisták találkozásainak csökkentése az elsődlegesen fontos.

A Szent István Egyetem központi épülete a város egyetemi negyedében, parkos, virágos környezetben. Egyelőre bezárnak az intézmények Forrás: MTI/Jászai Csaba

Lehet-e külföldre utazni?

A kormány kiutazási tilalmat nem rendelt el, de

mind a kormányzati, mind a nem kormányzati szereplők az elmúlt napokban többször felhívták a figyelmet arra, hogy akinek nincsen semmilyen halaszthatatlan intéznivalója, az ne utazzon

olyan országba (Olaszország, Kína, Dél-Korea és Irán), ahol a legsúlyosabb a járványügyi helyzet. A kormányzat kellő bölcsességet kért az állampolgároktól, amikor arról hoznak döntést, hogy külföldi országba utaznak. Arra is gondolni kell, hogy bármelyik országban robbanhat a járvány: Spanyolország nagyon közel van ahhoz, hogy az olaszhoz hasonló helyzet alakuljon ki, de az észak-európai országokban is rohamosan terjed a járvány.

Veszélybe kerülhet-e a közellátás?

A kormány pont azért is hirdette ki a veszélyhelyzetet, hogy a törvényi lehetőségei mentén adott esetben biztosítsa a különféle szolgáltató egységek folyamatos ellátását. Mivel a közellátással kapcsolatban semmilyen intézkedést nem hozott most a kabinet, így nem is kell tartani attól, hogy ezen a téren bármilyen probléma felmerül.