Szijjártó Péter: Az érdekek mellett a közös értékek képezik Magyarország és Észtország szövetségének alapját

Szijjártó Péter Tallinnban
Tallinn, 2020. március 11. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Urmas Reinsalu észt külügyminiszter kezet fog megbeszélésükön Tallinnban 2020. március 11-én. MTI/KKM/Borsos Mátyás
Vágólapra másolva!
Az érdekek mellett a közös értékek képezik Magyarország és Észtország szövetségének alapját, a két ország kormánya ugyanúgy gondolkodik az Európa és a világ előtt álló legfontosabb kihívásokról - jelentette ki Szijjártó Péter kedden Tallinnban, ahol észt kollégájával, Urmas Reinsaluval egyeztetett.
Vágólapra másolva!

A külgazdasági és külügyminiszter arról tájékoztatta telefonon az MTI-t, hogy a két ország elutasítja az illegális bevándorlást, illetve "azon terveket, amelyek az európai népesség átalakítására vonatkoznak".

Mint mondta, Budapest és Tallinn egy korai figyelmeztető mechanizmust felállítva összefogott annak érdekében, hogy az ENSZ ne tudja a globális migrációs csomagot a nemzetközi jog részévé tenni, ugyanis "sajnos vannak erre lopakodó kísérletek New Yorkban".

- fogalmazott.

Szijjártó elmondta, hogy azonos állásponton voltak az észt külügyminiszterrel azt illetően is, hogy a török-görög határon kialakult helyzet súlyos biztonsági kihívást jelent, Athénnak pedig teljesítenie kell a kötelezettségeit, és meg kell védenie az Európai Unió külső határait, ahogyan Magyarország is tette 2015-ben.

Tallinn, 2020. március 11. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Urmas Reinsalu észt külügyminiszter kezet fog megbeszélésükön Tallinnban 2020. március 11-én Forrás: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Bejelentette, hogy a találkozón együttműködési megállapodást írtak alá, amelynek keretében Magyarország és Észtország közösen fogja támogatni az üldözött keresztény közösségeket a Közel-Keleten, elsőként Jordániában. Hozzátette, a migrációs hullámoknak leginkább úgy lehet elejét venni,

ha oda viszik a segítséget, ahol a baj van.

Emellett mindkét kormány úgy véli, hogy a családok támogatásával kell megoldani a demográfiai kihívásokat, nem pedig illegális migrációval, ezért együttműködés várható az erős családközpontú politika terén is - mutatott rá.

A gazdasági együttműködés is jól alakul a két ország között

Kiemelte, hogy magyar pilóták már kétszer vettek részt a Baltikum légterének biztosításában, valamint közölte, hogy a kétoldalú gazdasági együttműködés is szépen alakul a két ország között.

Utóbbról azt mondta, hogy a világ egyik vezető pénzügyi szolgáltató vállalatának számító, észt alapítású Transferwise hamarosan 400 fősre bővíti budapesti központját.

A tárgyaláson egy másik egyetértési megállapodást is aláírtak a diplomáciai akadémiák közötti együttműködésről.

Szijjártó Péter később részt vesz a tallinni magyar nagykövetség új épületének átadásán.