A Gripen-pilótákat is védik a koronavírustól

BÖRÖNDI Gábor; NÉMETH Szilárd
Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára(j.).
Vágólapra másolva!
A Magyar Honvédségnek (MH) a koronavírus okozta különleges helyzetből adódó tennivalók mellett el kell látnia a hagyományos feladatait: biztosítani Magyarország függetlenségét, területi integritását, szavatolni a magyar emberek biztonságát - közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán sajtótájékoztatón Debrecenben, miután a helyi Kossuth laktanyában tájékozódott az ott állomásozó alakulatok felkészültségéről.
Vágólapra másolva!

Németh Szilárd a legfontosabb tennivalónak a légtérvédelmet jelölte meg, hogy adott esetben a Gripenek tudják teljesíteni a szolgálatot.

A "koronavírusos helyzetben" elsődleges feladat a Gripen-pilóták egészségének megőrzése, ennek érdekében három váltásban, térben is időben teljesen elszigetelten állnak a katonák rendelkezésre a feladatok ellátására

- jelezte az államtitkár.

Hozzátette: az 5. számú Bocskai István Lövészdandárnak és a 21. Bornemissza Gergely felderítő ezrednek otthont adó debreceni laktanyában pedig "a szárazföldi műveleteket" végzik, és onnan vezénylik a határvédelemre is a katonákat.

- mondta Németh Szilárd, megjegyezve, hogy ennek érdekében megtették a szükséges intézkedéseket.