Ezt jelenti a veszélyhelyzet kihirdetése Magyarországon

koronavírus, kézfertőtlenítő, Budapest
Budapest, 2020. március 10. Kézfertőtlenítőt használ az asszisztens egy budai fogorvosi magánrendelőben 2020. március 10-én. A koronavírus terjedése miatt a fogorvosok munkájuk során fokozottan ki vannak téve a cseppfertőzéssel terjedő fertőzés veszélyének. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a kormány kihirdette a veszélyhelyzetet. 
Vágólapra másolva!
  • Ma éjféltől beutazási tilalom lép érvénybe Olaszországból, Kínából, Iránból és Dél-Koreából. A szlovén, osztrák határon határellenőrzés lesz. A vonatok, buszok és repülők sem léphetnek be az említett országokból. A miniszter közölte, hogy ezekből az országokból csak magyar állampolgárok jöhetnek be az országba.
  • Az egyetemeket nem lehet látogatni, távoktatás lesz. Ez azért szükséges, mert nagyon sok a külföldi diák az országban, ez nagy kockázatot jelent a koronavírus-terjedés szempontjából. Várhatóan már holnaptól érvénybe lép a távoktatás, de legkésőbb hétfőtől. A megbetegedés a gyerekeknél nem jellemző, ezért az iskolák (általános iskola, középiskola) bezárása nem indokolt. Bezárás esetén ez a teljes tanév megismétlését jelentené.
  • Betiltják a 100 főnél nagyobb beltéri, és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket. A rendezvényt megtartók felelőssége, hogy ha ezt a létszámot túl lépi a rendezvény. Ez az intézkedés nemcsak a sporteseményeket, koncerteket, hanem a színházi előadásokat és a mozikat is érinti, de a bevásárlóközpontok nyitva maradhatnak.
  • Felfüggesztik a Határtalanul! programot. A táborokat betiltják. Ezen túl a külföldi nyelvtanulást is felfüggesztik 1 évre.
Kézfertőtlenítőt használ az asszisztens egy budai fogorvosi magánrendelőben 2020. március 10-én. A koronavírus terjedése miatt a fogorvosok munkájuk során fokozottan ki vannak téve a cseppfertőzéssel terjedő fertőzés veszélyének Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezek a döntések legkésőbb ma éjféltől lépnek érvénybe, és visszavonásig érvényesek. Azt még nem lehet tudni, hogy meddig tarthat a járvány, de azt már tudni lehet a koronavírus kapcsán, hogy nem hetekről, hanem hónapokról van szó.