A Jobbik új elnöke a Soros-egyetem tanárával egyeztetett az ellenzéki együtműködésről

Vágólapra másolva!
Balázs Péterrel, a Soros-egyetem oktatójával és Bod Péter Ákossal, a Transparency International Magyarország korábbi felügyelőbizottsági elnökével tárgyalt szerdán Jakab Péter, a Jobbik elnöke. A megbeszélésen az ellenzéki együttműködés volt a téma - ez derül ki a Jobbik-elnök szerdai bejegyzéséből, amit a közösségi oldalára tett ki. Mint ismert, a pártelnök korábban a The Guardianben vette védelmébe a migrációt minden erővel támogató Soros György amerikai üzletembert.
Vágólapra másolva!

"Arról is beszélni kell, milyen Magyarországot képzelünk el utána (szerk.: kormányváltást követően). A munka ezen a fronton is elindul, erről egyeztettünk Bod Péter Ákossal, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnökével, Balázs Péter külügyminiszter úrral és Gábor Péterrel, a volt kormánytagokat, szakértőket tömörítő V21 csoport koordinátorával" - írta ki közösségi oldalán Jakab, aki Szilágyi György jobbikos képviselővel, alelnökkel együtt fogadta a vendégeket.

A találkozó leginkább a résztvevői miatt érdekes.

Balázs Péter Magyarország uniós csatlakozását követően rövid ideig az Európai Bizottság regionális politikával foglalkozó biztosa volt, majd 2009-ben Bajnai Gordon külügyminiszternek nevezte ki. A politikus jelenleg a Soros-egyetemen tanít, így feltehetően nem véletlen, hogy a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány (Open Society Foundation) támogatásával 2018 nyarán megrendezett egyik prágai rendezvényen nyíltan kritizálta a magyar kormányt.

Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár egy 2017-es tévéinterjúban elárulta, hogy a Transparency International Magyarország felkérte a felügyelőbizottság elnökének, amit hosszas vacillálás után elfogadott. Kiemelte, ennek ellenére "nem tekinti magát Soros-boynak", szerinte "nem Soros mozgatja a világot".

Az úgynevezett V21 csoport alapítóinak bevallása szerint egy részük a jobboldali, a másik részük a baloldali kormányok alatt "vállalt felelős államigazgatási pozíciót". Ehhez képest feltűnően sok az olyan tag, akik így vagy úgy, de kötődnek az amerikai üzletemberhez.

A napokban egyébként a Momentum is egyezkedett a V21 csoporttal.

A Jobbik politikai irányváltását jól mutatja, hogy elnökké választását követően Jakab Péter megvédte Soros Györgyöt a The Guardiannek adott interjújában. Többek között azt mondta a brit napilapnak, hogy az amerikai milliárdosnak minden joga megvan ahhoz, hogy úgy és arra költse el a pénzét Magyarországon, ahogy és amire ő szeretné. "Nem szabad betiltani Soros tevékenységét Magyarországon" - fűzte hozzá.