A turisztikai és a vendéglátószektor lesz a koronavírus-járvány nagy vesztese

Nagyboldogasszony-templom, Mátyás-templom, Budapest
Budapest, 2015. október 21. Kilátás Pest felé, a Duna, az Országház és a Margit-sziget irányába a Budavári Nagyboldogasszony-templom, közismert nevén Mátyás-templom megújult harang- és kilátótornyából 2015. október 21-én. A torony a nagyközönség számára is látogatható lett. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A kormány 2020-ra plusz 3,7 százalék és mínusz 0,3 százalék közötti növekedési forgatókönyvekkel számol, attól függően, hogy a koronavírus-járvány világgazdaságra kifejtett hatása - annak mélysége, elhúzódása - milyen lesz - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az Inforádió Aréna című műsorában. Varga szerint a legrosszabb variációt is meg kell vizsgálni.
Vágólapra másolva!

Varga elmondta, 2019 tavaszán, amikor a 2020-as költségvetést megtervezték, 4 százalék körüli gazdasági növekedéssel számoltak, és ahhoz igazították a költségvetés bevételi és kiadási oldalát. A költségvetésben 1 százalékos hiányt és 1 százalékos - 480-490 milliárd forintos - tartalékot terveztek. A tartalékból az elmúlt hónapokban ugyan már költöttek, de még mindig van egy nagyobb összeg arra, hogy a vis maior helyzetekben segíteni tudjanak. Ha azonban a válság nagyon mély, nagyon sok ágazatot érintő lesz, ez a tartalék is kevésnek bizonyulhat.

A kormány azt várja, hogy a vállalkozások mondják meg, az egyes ágazatokat hogyan érinti a válság, hogy célzott intézkedéseket tudjanak tenni. Varga elmondta, hogy

már láthatók a koronavírus-járvány gazdasági hatásai, a szállodaiparban a 40-50 százalékos foglaláslemondás sem ritka, nemcsak a kínai, hanem az európai vendégek is elmaradnak.

A turisztikai és a vendéglátószektor ezt nagyon meg fogja szenvedni, a miniszter szerint jó eredmény lesz, ha nullszaldóra ki tudnak jönni. Arról is beszélt, hogy figyelemmel kísérik, hogy más országokban hogyan kezelik a vírus gazdasági hatásait.

Kilátás Pest felé, a Duna, az Országház és a Margit-sziget irányába a Mátyás-templom harang- és kilátótornyából Forrás: MTI/Soós Lajos

Úgy látják, eddig csak azokat az eszközöket élesítették, amelyekkel a vállalkozói csődöket el lehet kerülni. A minisztériumban több lépcsőben gondolkodnak, vizsgálják, milyen lépéseket kell tenni abban az esetben, ha a vírus csak gazdasági lassulást, és milyet, ha nagyon mély válságot okoz. A gazdálkodók valós igényére kell reagálni, és megvédeni az elmúlt tíz év eredményeit - hangsúlyozta Varga Mihály.

Beszélt arról is, hogy

a válság egyes esetekben megnehezítheti a lakossági hitelek törlesztését. Az új hitel felvételét tervezőknek maximális óvatosságot javasolt a miniszter.

Varga Mihály szerint a Pénzügyminisztériumban rendelkeznek azzal a tájékozottsággal és tapasztalattal, ami egy ilyen helyzetben az azonnali, sürgős lépések megtételéhez szükséges. Hangsúlyozta: a magyar kormányban megvan az a képesség, hogy gyorsan, szinte akciószinten tud reagálni a felmerülő helyzetekre. Példaként a tavaly elindított gazdaságvédelmi akciótervet említette, amelynek lépései részben már hatottak, miközben máshol még most terveznek hasonló lépéseket.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján az InterContinental Budapest szállóban 2020. március 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Hozzátette, igazán hatékony az lenne, ha az uniós országok közös lépéseket is tennének. Arra a kérdésre, hogy a bejelentett 8 milliárd forinton túl számíthat-e az egészségügy további forrásokra, azt mondta, ezt a helyzet fogja alakítani.

- hangsúlyozta Varga-, a tartalékban van arra pénz, hogy megerősítsék az ellátórendszert, ha a járvány kiterjedése, mélysége nagyobb lesz annál, mint amire számítottak. Elmondta: már megkezdődött a jövő évi költségvetés tervezése kormányzati, tárcaszinten.