Vágólapra másolva!
Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) titkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában az általuk végzett kutatásokról, valamint egy párizsi konferenciáról is beszélt.
Vágólapra másolva!

A TEV folyamatosan monitorozza a rasszizmus és az antiszemitizmus alakulását szerte Európában, mindezekről, a tapasztalatokról legutóbb két nemzetközi konferenciát is szerveztek. Ezek egyikét Párizsban rendezték meg a European Jewish Association (EJA) ernyőszervezettel közösen. Itt jelentette be a TEV a Tett és Védelem Liga megalakítását, amely Brüsszelben működik, aminek az irányítását az EMIH látja el. A Liga hét országban készít antiszemita incidens monitoring reportot, mellette pedig egy 16 országra kiterjedő nemzetközi kutatást is elvégzett, itt az érintett országokban meglévő antiszemita előítéletességet vizsgálták.

Szalai Kálmán hozzátette, Párizsban éppen arról beszélgettek, mik azok a jelenségek, amelyek az európai antiszemitizmust körbeírják, ezek közül az egyik legújabb az Izrael-ellenesség. A TEV és a Liga alapvetően már azt is antiszemitizmusnak tekinti, ha valakik kétségbe vonják Izrael jogát a saját biztonságához, a határai védelméhez, de idesorolják a BDS mozgalmat is, ami az izraeli árucikkek bojkottjára szólít fel, a TEV titkára szerint érdekes kérdést vet fel, ha az izraeliek megtalálják a koronavírus ellenszerét, akkor erre is bojkottot hirdetnek-e.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.