Megújult a Fiumei úti sírkert árkádsora

Vágólapra másolva!
Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet (NÖRI) főigazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Fiumei úti Nemzeti Sírkert felújított árkádsoráról, valamint a Salgótarján utcai zsidó temetőtől.
Vágólapra másolva!

A főigazgató beszélt az intézet pénteki rendezvényéről, amikor is bejelentették a Fiumei úti Nemzeti Sírkert árkádsorának a megújítását. Az egyik oldal felújítása történt meg, hozzátéve, amennyiben lesz keretük rá, úgy sor kerül a másik rész megújulására is. Az árkádsor közel 100 méter hosszú, 20 méter magas és 18 méter széles, mindegyik részét más és más tervezett egykoron. Itt közel 70 családnak van a síremléke, köztük a Gundel családé.

A NÖRI vezetője hozzátette, a XIX. századtól kezdve a temetői építmények pontosan visszatükrözték egy család társadalomban elfoglalt helyét, rangját, ez nem csak a Fiumei úton, hanem a szomszédjában található Salgótarján utcai zsidó temetőben is nyomon lehet követni. Ez utóbbiban is már a NÖRI agyon sok nagypolgári síremléket hozott rendbe, ami a magyar kormány támogatása szükségeltetett.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.