30 migránst próbáltak átcsempészni Magyarországon keresztül

Vágólapra másolva!
30 szír migránst próbált Magyarországon keresztül, Németországba csempészni a három román állampolgárságú férfi. A rendőrök hamar elfogták őket, nem messze a mórahalmi indulási pontjuktól. A csempészek ügyében holnap lesz a harmadfokú tárgyalás, Szegeden.
Vágólapra másolva!

2015 augusztus 18-án három román férfi utazott a romániai Galatiból Budapestre egy autóval és egy teherautóval. Ketten másnap a késő esti órákban Mórahalomra mentek, ahol augusztus 20-a hajnalán, az embercsempészek segítségével korábban, a szerb-magyar határon átjutott

30 szír állampolgárságú migránst bezsúfoltak a teherautó rakterébe.

Két román férfi a teherautóban ült a migránsokkal, előttük haladt harmadik társuk, aki kocsival derítette fel a terepet, miközben Németország felé mentek. Az indulást követően néhány percen belül, még Mórahalmon igazoltatták őket a rendőrök, majd mindenkit előállítottak.

A román férfiak az embercsempészetért 200-200 eurót kaptak volna fejenként.

Az embercsempészek ügyében első fokon a járásbíróság, a következő ítéleteket hozta: az elsőrendű vádlott 1 év 2 hónap börtönbüntetést, a másodrendű vádlott 1 év 8 hónap börtönbüntetést kapott és mindkettőjüket 2 évre kiutasítják Magyarországról. A harmadrendű vádolttat felmentették a vád alól, mivel nem tudták bizonyítani, hogy ő szervezte volna be a másik két férfit és, hogy ő biztosította volna a járműveket a csempészéshez.

Az ügyészség azonban mindhárom férfi ítéletének súlyosításért fellebbezett.


Másodfokon az elsőrendű vádlott büntetését 2 év börtönre, a másodrendű vádlottét 3 év börtönre súlyosították.

A harmadrendű vádlottat pedig bűnösnek találták és 4 év 6 hónap börtönbüntetésre és 5 év Magyarország történő kiutasításra súlyosították büntetését.

Mivel a

bűnösségével kapcsolatosan, egymásnak ellentmondó ítéletek születtek, így megnyílt a lehetősége a harmadfokú tárgyalásnak,

amivel élt is a férfi és védője. Így újra fellebbeztek, felmentésért, másodsorban pedig az ítélet enyhítéséért. A Szegedi Ítélőtáblán holnap tárgyalják az ügyet harmadfokon.