Újabb 2 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Magyarországon: egy iránit és egy magyart

Covid-19, koronavírus, fertőzés, Németország
SYMBOL PHOTO alienated. In the meantime, infection cases with the new Coronavirus / Covid-19 (SARS-CoV-2) have been confirmed in almost all federal states. Test, ampoules, blood test, corona test. ? SVEN SIMON Fotoagentur GmbH & Co. Press Photo KG # Prinzess-Luise-Str. 41 # 45479 M uelheim / R uhr # Tel. 0208/9413250 # Fax. 0208/9413260 # GLS Bank # BLZ 430 609 67 # Kto. 4030 025 100 # IBAN DE75 4306 0967 4030 0251 00 # BIC GENODEM1GLS # www.svensimon.net. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A Szent László Kórházban járványügyi zárlat alatt álló iráninál (aki már nem a Semmelweis Egyetem hallgatója egy éve) és egy magyar nőnél - az idős magyar férfi beteg 74 éves feleségénél - diagnosztizáltak új koronavírus-fertőzést (COVID-19), olvasható a kormányzati tájékoztató portálon.
Vágólapra másolva!

Mindketten a már korábban új koronavírus-pozitív betegekhez kapcsolódó járványügyi kontaktuskutatás során kerültek a népegészségügyi hatóság látókörébe. Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően

az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás.

A népegészségügyi hatóság kikérdezi őket is, ahogy minden egyes fertőzöttet, hogy az elmúlt két hétben hol és kikkel álltak szoros kapcsolatban.

Velük együtt hazánkban eddig 9 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 5 iráni, 1 brit és 3 magyar állampolgár (egy 70 éves beteg férfi és a felesége, továbbá a brit állampolgárságú beteg magyar felesége).

Arról, hogyan zajlik a kontaktkutatás, itt olvashatnak az információs portálon.

Csak egyedi esetek vannak Magyarországon

Mint arról korábban beszámoltunk, egész Közép-Európában nőtt a koronavírussal megbetegedettek száma: Ausztriában 104, Csehországban 26, Horvátországban 12, Romániában 13, Szlovéniában 12, Lengyelországban 6, Szerbiában és Ukrajnában egy-egy esetről van információ.

Hazánkban továbbra is csak egyedi esetek vannak, a cél az, hogy ez így is maradjon.

Ezért is javasolta azt az operatív törzs, majd fogadta el a kormány, hogy a több tízezer magyart tömörítő március 15-i központi rendezvényt idén ne tartsák meg.

Rendőrségi közbelépésre volt szükség

Szombaton egyébként rendőri intézkedésre volt szükség a főváros VIII. kerületében, amikor két iráni nem akarta magát kivizsgáltatni. Este is rendőrt kellett hívni hozzájuk, mert a karanténban lévő irániak nem voltak együttműködők, félő volt, hogy az ápolókra, orvosokra támadnak, illetve hogy elhagyják az intézményt. Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője korábban világossá tette:

Vasárnaptól Magyarország nem fogad Milánóból és száz kilométeres körzetéből repülőjáratokat.

Minden kórházban látogatási tilalom van Fotó: Koncz Márton - Origo

Látogatási tilalom

Szintén vasárnap az Emberi Erőforrások Minisztériuma felkérte az egészségügyi dolgozókat, hogy saját biztonságuk és az ellátás biztonsága érdekében halasszák későbbre külföldi utazásaikat.

Az operatív törzs felkérte a kórházakat és az idősotthonokat, hogy vezessenek be látogatási tilalmat, az iskolákat pedig arra, hogy halasszák el az osztálykirándulásokat.

Az ezredes elmondta azt is, bár néhány önkormányzat is intézkedéseket tett a fertőzésekkel kapcsolatban, de a koronavírus elleni védekezés állami feladat.

Fontos a konzuli regisztráció

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára korábban arról beszélt, a felsőoktatási intézményeket újra felkérték arra, hogy nyomatékosítsák a hallgatókban, milyen óvintézkedéseket vezettek be.

- hangsúlyozta. Az államtitkár hozzátette, semmilyen termékből nincs áruhiány, és biztosították a tartós ellátás feltételeit.

Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár felhívta a figyelmet:

Emlékeztetett, fontos a konzuli regisztráció, így tudnak a leggyorsabban segíteni.