A hatóságokkal együtt nem működő irániak a magyarországi tartózkodásukat kockáztatják

Teherán, 2020. március 6. Az újkoronavírus-járvány terjedésének megakadályozára fertőtlenítenek egy észak-teheráni bazárt 2020. március 6-án. Iránban 104 ember halálát okozta a vírus. MTI/AP/Ebrahim Norúzi
Vágólapra másolva!
Azok az iráni személyek, akik nem tartják be a magyar törvényeket, és nem vetik alá magukat a járványügyi hatósági intézkedéseknek, azoknak részben bűncselekmény elkövetéséért kell felelniük, másrészt kockáztatják magyarországi további jogszerű tartózkodásukat - mondta Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.
Vágólapra másolva!

Szombat éjjel a Szent László Kórházban

rendőri jelenlétet kellett biztosítani, hogy a hatósági karanténba zárt irániak ne hagyják el az intézményt, illetve ne bántalmazzák az orvosokat, ápolókat.

Az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy Irán továbbra is a koronavírus-fertőzések egyik gócpontja, ezért az onnan induló migrációs mozgásokat kiemelt figyelemmel kísérik.

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására fertőtlenítenek egy észak-teheráni bazárt 2020. március 6-án Forrás: MTI/AP/Ebrahim Norúzi

Ráadásul az iráni börtönökből 54 ezer fogvatartottat engedtek ki.

A migráció járványügyi kockázata miatt is döntött úgy a kormány, hogy felfüggeszti a menedékkérők beengedését a tranzitzónákba.