Századvég: A többség reálisan ítéli meg a koronavírus-helyzetet

Szent László Kórház, koronavírus
Vágólapra másolva!
Tekintettel arra, hogy az elmúlt időszakban nagy visszhangot váltott ki a közbeszédben a koronavírus-járvány terjedése, a Századvég megvizsgálta, hogy mi a magyarok álláspontja e problémáról, illetve a kormányzat által eszközölt védelmi intézkedésekről.
Vágólapra másolva!

A felmérés rámutatott, hogy Magyarországon nincs általános pánik a koronavírussal kapcsolatban: ugyan a megkérdezettek több mint fele (56 százaléka) aggasztónak ítéli a járvány terjedését, 43 százalékuk nem tart tőle. Külön érdekesség, hogy a válaszadók aggasztóbbnak ítélik mind a klímaváltozás (87 százalék), mind az illegális migráció problémáját (63 százalék), és pusztán a 11, illetve 36 százalékuk nem találja nyugtalanítónak az említett tényezőket.

A kutatás alapján megállapítható, hogy

a magyarok számára az a legfontosabb, hogy a kormány megtegye a megfelelő intézkedéseket.

A válaszadók kétharmada (68 százaléka) elégedett azzal, ahogyan a kormány a koronavírus-járvány okozta helyzetet kezeli, míg elégedetlenségét egynegyedük (25 százalékuk) fejezte ki. A válaszadók 70 százaléka elegendőnek tartja a kormányzat által eszközölt védelmi intézkedéseket, míg a 24 százalékuk határozottabb fellépést vár.

Forrás: Századvég alapítvány

A felmérésből kiderül, hogy a magyarok reálisan ítélik meg a koronavírus-járvány okozta fenyegetettséget: a megkérdezettek 86 százaléka szerint a szóban forgó vírus elsődlegesen az idősekre, illetve a krónikus betegekre jelent veszélyt, és pusztán a 12 százalékuk gondolja úgy, hogy a vírus mindenkire egyformán veszélyes.