Reális esély van Ferenc pápa budapesti látogatására

ÁDER János; KOVÁCS Tamás; FERENC pápa
Vatikánváros, 2020. február 14. Áder János köztársasági elnököt négyszemközti audiencián fogadja Ferenc pápa magánkönyvtárában a Vatikánban 2020. február 14-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Reális esély van arra, hogy Ferenc pápa elfogadja a meghívást a budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra  - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Vágólapra másolva!

Erdő Péter reményét fejezte ki, hogy legalább a rendezvénysorozatot lezáró,

az egész világ nevében bemutatott szentmisét, a statio orbist a szentatya vezeti majd szeptember 20-án.

Megjegyezte, hogy Budapest nincs mesze Rómától, a budapesti látogatás nem jelentene nagyobb terhet a pápának, mint egy dél-itáliai lelkipásztori út.

A bíboros beszélt arról is, hogy az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) programjaira eddig 26 ezer ember regisztrált egyénileg, a csoportos regisztrációkkal együtt pedig több mint ötvenezren jelezték részvételüket a kongresszusra.

Erdő Péter azt is mondta, hogy

a szeptember 13-i nyitó szentmisén a Puskás Arénában több mint 4500 fiatal lesz elsőáldozó.

Az ő fehér ruhájukat megváltozott munkaképességűek készítik, akiket szintén várnak majd a szentmisére.

Fontos esemény lesz, hogy

első alkalommal mutatnak be lovári nyelvű szentmisét a NEK csütörtöki programjaként a Hungexpón -

mondta, hozzátéve, hogy a lovári ordináriumot (a szentmise állandó részeit tartalmazó szertartáskönyv) a napokban hagyta jóvá a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia.

Áder János köztársasági elnököt négyszemközti audiencián fogadja Ferenc pápa magánkönyvtárában a Vatikánban 2020. február 14-én. Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Kovács Tamás

A bíboros hangsúlyozta: minden nép életében "a kulturális kiteljesedés nagy ünnepe", amikor a saját nyelvén szólal meg az istentisztelet. A cigány mise zenei része olyan zenészek munkája, akik otthon vannak a roma zenei kultúrában, emellett a legmagasabb, zeneakadémiai végzettséggel rendelkeznek.
Szólt arról is: minden meghívott előadó, tanúságtevő, elmélkedésvezető elfogadta a felkérést. Az előadók közül kiemelte Jose Palma cebui érseket, az előző, Fülöp-szigeteki eucharisztikus kongresszus házigazdáját, akit két éve megpróbált meggyilkolni egy elmebeteg terrorista.

Szintén a NEK előadója lesz Louis Raphael Sako káld katolikus pátriárka Irakból, ő tanúja annak, hogyan pusztult el mostanra majdnem teljesen az iraki keresztény közösség.

Fontos előadó lesz az olasz Chiara Amirante, a Nuovi Orizzonti (Új távlatok) közösség alapítója, aki még a 90-es évek végén kezdte megszólítani és gondozni a római Termini pályaudvar mellett a szegényeket, hajléktalanokat, alkoholistákat és kábítószerfüggőket. E mozgalomnak ma már több szász központja van. Chiara Amirante a tapasztalatairól fog beszélni és arról, hogy nem egyszerűen drogelvonó hálózatot alapított, hanem a személyes megtérés útját mutatta meg sok embernek.

- tette hozzá Erdő Péter.

A rendezvény vendége lesz Moysés Azevedo, a Shalom közösség alapítója is. A közösség, amelynek ma már Budapesten is van központja, elhagyatott fiatalok felkarolásával kezdte munkáját Brazíliában - ismertette Erdő Péter.

A 2020. szeptember 13-tól 20-ig tartó kongresszus fő helyszíne a budapesti Hungexpo területe lesz. A találkozó programjában a liturgikus események mellett konferencia, előadások, koncertek szerepelnek.
A legtöbb embert a nyitó szentmisére a Puskás Arénába, a szeptember 19-i Kossuth téri liturgiára és az azt követő körmenetre, valamint a záró szentmisére, a Hősök terére várják a szervezők.