Egy osztrák lap elismerte, hogy Orbán Viktornak volt igaza a migrációs válság kapcsán

Orbán Viktor; FAYMANN, Werner
Bécs, 2015. szeptember 25. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Werner Faymann osztrák kancellár kezet fog bécsi tárgyalásukon 2015. szeptember 25-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely
Vágólapra másolva!
Kovács Zoltán, Magyarország kormányának nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára a Facebook-oldalán hívta rá fel a figyelmet, hogy Ausztria egyik vezető sajtóorgánuma, a magát klasszikus liberális beállítottságúnak meghatározó Die Presse egyik újságírója bocsánatot kért Orbán Viktortól, amiért a kormányát az osztrákok Hitler rezsimjéhez hasonlították 2015-ben, azért, mert a magyar miniszterelnök megvédte országa határait. Az újságíró egyúttal elismerte, hogy Orbánnak volt igaza.
Vágólapra másolva!

– így kezdődik a Kovács Zoltán közösségi oldalán megjelent bejegyzés, amelyben az államtitkár részletezi a Die Presse cikkének a tartalmát.

Kovács felhívja rá a figyelmet, hogy az újságíró szerint „Orbán Viktornak igaza volt, és bocsánatkérést érdemel; egyrészt a korábbi osztrák kancellártól, a szociáldemokrata Werner Faymanntól, aki a magyar kormányt a Hitler-rezsimhez hasonlította a (2015-ös) migránsválság kezelése miatt, másrészt pedig Angela Merkel német kancellártól, aki „ma a külső határok védelme mellett áll ki, amelyet egyszer végrehajthatatlannak nyilvánított, és a miniszterelnököt arroganciával lehordta".

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Werner Faymann osztrák kancellár kezet fog bécsi tárgyalásukon 2015. szeptember 25-én. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Nem csak Faymann és Merkel tartoznak bocsánatkéréssel Orbánnak - emeli ki a klasszikus liberális lap újságírója.

A hírhedt luxembourgi szociáldemokrata, Jean Asselborn Magyarország kizárását követelte az EU-ból akkor, amikor pontosan úgy lépett fel az illegális migráció ellen, mint most Görögország: azokat, akik mint Magyarország, kerítést építenek a háborús menekültek ellen, ideiglenesen vagy véglegesen ki kell zárni az EU-ból - mondta Asselborn.

A szerző szerint „az az igazság, hogy ha Európa Németország vezetése alatt 2015-ben úgy cselekedett volna, mint Orbán, ahelyett, hogy elítélte volna, akkor megkímélték volna az EU-t például a szélsőjobboldal felemelkedésétől, egy tucatnyi dzsihádista támadástól és a bevándorlási hullám hatalmas költségeitől".