Koronavírus Magyarországon: négy fertőzött, 39-en karanténban

szájmaszk, maszk, Budapest, koronavírus
Vágólapra másolva!
Újabb koronavírussal fertőzött beteget diagnosztizáltak, ezzel négyre emelkedett Magyarországon a koronavírusos megbetegedések száma. A negyedik beteg a már kezelés alatt álló iráni diák barátnője - írta honlapján az Operatív Törzs.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb adatok szerint Magyarországon eddig 4 embernél diagnosztizálták a koronavírust, 39 ember van karanténban, és 269 mintavétel történt. Péntek délelőtt még 40-et mutatott a karantén-számláló, de negyed 12-kor frissült a számláló, ezek szerint egy embert kiengedtek.

Az Operatív Törzs tájékoztatása szerint diagnosztizálták a 4. számú koronavírus-fertőzöttet, aki

a már ugyancsak fertőzéssel diagnosztizált egyik iráni diák iráni barátnője.

Ő is már a Szent László Kórházban van.

A fővárosban is védekeznek a vírus ellen Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, egy Milánóban dolgozó debreceni férfinál is azonosították a koronavírust. A férfi rendszeresen ingázik az olasz nagyváros és Debrecen között. Február 29-én, szombaton hajnalban szállt le repülővel a hajdúsági megyeszékhelyen, a reptéri testhőmérséklet-ellenőrzéskor még nem volt láza. Később belázasodott, és a mentő a Kenézy Gyula Kórházba szállította, ahol elkülönítették, és mintát vettek tőle. Azóta bebizonyosodott, hogy megfertőződött az új koronavírussal.

Tegnap egy Brazíliában élő magyar állampolgárnál is azonosították a koronavírust, jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A férfi karanténba került.

Brazília a hatodik ország, ahol magyar fertőzött beteget regisztráltak

- mondta a miniszter.

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, a kormánytól azt követeli meg a helyzet, hogy biztosítsa a védekezési munkához szükséges forrásokat, és

a vírus elleni küzdelemnek anyagi gátja, akadálya nem lesz.

- mondta a miniszterelnök.

Alábbhagyott a felvásárlási láz

Mivel a lakosság már korábban felkészülhetett, nem okozott különösebb sokkhatást a kereskedelemben a koronavírus magyarországi megjelenésének bejelentése - jelezte a Magyar Nemzetnek az Országos Kereskedelmi Szövetség.

Csütörtökön már messze nem volt olyan kiugróan erős az áruházak látogatottsága, mint a múlt hét utolsó napjaiban.

A piaci szereplők még mindig inkább csak helyenként érzékeltek nagyobb keresletet bizonyos árucikkek iránt, ám ennek üteme nem haladta meg a korábbit. Sőt általánosságban az mondható el, hogy az értékesítési forgalom csütörtökön mérsékeltebb volt - derül ki a beszámolóból.

A bejelentést követően inkább a tisztító- és fertőtlenítőszerek, a nagyobb kiszerelésű és a praktikus csomagolású higiénés termékek fogytak jobban a boltokban.

Ezekből még előfordulhat hiány,

míg a tartós élelmiszereket, alapanyagokat már kisebb lendülettel keresték a vásárlók.

"Mérsékelten élénk keresletet tapasztaltak tegnap a cégek, a fogyasztókat megfontoltság jellemezte. Az üzletek folyamatosan gondoskodnak a polcok feltöltéséről. (...) Az országban rendezett és stabil az áruellátottság" - mondta Vámos György, a szövetség főtitkára. Megjegyezte, hogy fölmérték az árukészleteket is, és az összegzés szerint tartós áruhiányra nem kell számítani, legfeljebb szélsőséges esetben fordulhat elő, hogy egy árucikk készlete kimerül.

- hangsúlyozta Vámos György.

Fontos a megelőzés, de megbetegedés esetére is van útmutató

A koronavírus elleni védekezésről ebben a cikkünkben olvashat: Hogyan kerüljük el a betegséget?

A teendőkről, ami a megelőzést illeti, vagy ha betegnek érezzük magunkat, Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője is beszélt a kormány közösségi oldalára feltöltött videóiban.

Egy szöveges információs videó is felkerült a kormány Facebook-oldalára: