Keresik a négy külföldi fertőzöttel kapcsolatba került embereket

Szent László Kórház, koronavírus
Vágólapra másolva!
Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs pénteki ülése után arról beszélt, hogy mind a négy eddig fertőzött külföldi állampolgár esetében megindult a járványvizsgálat és a kontaktkutatás - írja a koronavirus.gov.hu oldal.
Vágólapra másolva!

Az első betegről, a Semmelweis Egyetem iráni hallgatójáról azt mondta, hogy február 22-én érkezett Magyarországra, előtte a barátnőjével csaknem egy hónapot töltött Iránban. Velük kapcsolatban csoporttársak, egy születésnapi összejövetel résztvevői, a teheráni járaton utazók, a diákkal együtt német nyelviskolába járók érintettsége merült fel, és

a lappangási időre is tekintettel 35 embernél tart még járványügyi vizsgálat.

Müller Cecília országos tisztifőorvos Fotó: Polyák Attila - Origo

A másik iráni diák, a Szent István Egyetem hallgatója február 28-án érkezett Magyarországra, ő betartotta az egyetem kérését, és nem ment be az intézménybe, ezért szoros kontaktnak csak a felesége tekinthető, akinek azonban negatív lett a tesztje.

A harmadik beteg egy brit férfi, aki Debrecenben él, és gyakran járt Milánóba. Az ő esetében

a feleséget és az anyóst nevezte meg kontaktszemélyként a tisztifőorvos.

A negyedik betegre, az első iráni diák barátnőjére éppen a kontaktkutatás során találtak rá; neki is pozitív lett a tesztje.

Arra kérdésre, hogy mi alapján döntenek intézkedésekről, azt mondta: feltétel, hogy időben és térben is szoros kontaktusban legyen valaki a fertőzöttel, vagyis