Hollik István: Az országnak jelenleg nagyobb befolyása van, mint ami a méretéből indokolt lenne

Vágólapra másolva!
Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, a Fidesz-KDNP pártszövetség kommunikációs igazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában az újabb migrációs válságról a koronavírus-járványról, valamint az EU következő költségvetéséről beszélt.
Vágólapra másolva!

A Közel-Keleten, Szíriában jelenleg nagyon zűrös a helyzet – mondta el a politikus, nem lehet tisztán látni, nem lehet tudni, hogy a török és az orosz elnök által megkötött tűzszünetnek lesz-e hatása arra, hogy Törökország felmondta az EU-val kötött korábbi megállapodását. Azonban egy dolgot biztosan lehet tudni, a menekültek elindultak Európa irányába, köztük vannak olyanok, akik valóban menekültnek minősülnek. Ugyanakkor az is igaz, az útrakelők nagyobb hányada olyan bevándorló, akik már évek óta a török határon vesztegelnek, mert eddig Ankara betartotta a megállapodást, nem engedte őket tovább, ám most megváltozott a helyzet.

Magyarország egyrészt annak nagyon örül, ha a világban egy háborús helyzet egy megállapodással oldódik meg, de mindezek mellett nagyon kell figyelni a fejleményekre is.

Ennek kapcsán állapította meg a képviselő, hogy nagyon úgy néz ki, az Európai Bizottság vett egy 180 fokos fordulatot, mert mára rájöttek, a közösségnek a biztonságra van szüksége, ennek pedig az első és legfontosabb eleme a határok megvédése. Az EB elnöke ellátogatott a görög-török határra, a látottak alapján is kapott Görögország egy 700 millió eurós gyorssegélyt a határvédelemre. Hozzátette, Magyarország ennél jóval többet költött a határkerítésre, amivel sikerült a külső határok védelme, de a kormány nem kapott ekkora összegű segítséget a közösségtől.

Magyarország feladta a 2010 előtti kormányok gondolatmenetét, mely szerint merjen az ország kicsi lenni, az Orbán kormány meghirdette azt, hogy az emberek merjenek büszke magyarnak lenni, ahol mindenkinek, az embernek, a családnak, a gyermekeknek is van jövője. Ugyanakkor Orbán Viktor úgy szokott fogalmazni, azt reálisan kell látni, hogy a nemzetközi politikában mekkora befolyása van Magyarországnak, de az is igaz, a kormány, a kormányfő munkájának is köszönhetően az országnak jelenleg nagyobb befolyása van, mint ami a méretéből, erejéből adódóan indokolt lenne, ami jó – tette hozzá Hollik István.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.