Milliárdos kárt okoztak egy tatabányai cég vezetői

Vágólapra másolva!
A két vezető tudta, hogy a gabonakereskedő cégük már fizetésképtelen, ennek ellenére is kötöttek új szerződéseket. Ezzel majdnem 200 embernek nagyjából 3 milliárd forintos kárt okoztak. Az ügyészség vádat emelt ellenük.
Vágólapra másolva!

A tatabányai székhelyű, malomipari termékek gyártásával, illetve gabona nagykereskedelemmel foglalkozó cég 2014-től jelentős szállítási tartozásokat halmozott fel, a 2015-ös vesztesége 2.700.000.000 forint volt. A cég 2015-ben 4.600.000.000 értékben nem tudott fizetni a partnereinek.

Ezek után a bankok már nem adtak hitelt a cégnek, mivel nem volt elég pénzük és nagyon el voltak adósodva.

A tartozásuk akkora volt, hogy a bank később lefoglalta a cég értékesebb ingatlanjait és a gabonakészlet nagy részét, hogy vezetők ezeket ne tudják eladni és így pénzt szerezni maguknak. Ezek után a vezetők eladták azokat az autókat, amik a cégé voltak.

A 2015. február és 2016. január közötti lejárt tartozások miatt folyamatosan kezdeményeztek felszámolási eljárásokat a hitelezők összesen 200.000.000 forintot meghaladó összegben.

A vezetők a cég további működtetése, a felszámolási eljárás szünetelése vagy megszüntetése érdekében a hitelezőkkel részletfizetésben állapodtak meg.

A vezetők tudták, hogy ezek után nem lesznek képesek kifizetni a szerződésben foglalt összegeket, de a cég működtetése érdekében erről nem szóltak a partnereiknek, nem mondták fel a meglévő szerződéseket, sőt, újabbakat is kötöttek.

A két cégvezető ezzel 191 embernek összesen 2.863.208.415 forintos kárt okozott.

Az ügyészség különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat. Az javasolja, hogy abban az esetben, ha a két férfi beismerő vallomást tesz, akkor tárgyaláson kívül a bíróság ítélje az az elsőrendű vádlottat öt év börtönbüntetésre, öt év gazdasági társaság vezető tisztség gyakorlásától eltiltásra, és öt év közügyektől eltiltásra. A másodrendű vádlottat pedig négy év börtönbüntetésre, négy év közügyektől eltiltásra, és négy év gazdasági társaság vezető tisztség gyakorlásától eltiltásra. Ezen kívül a felszámolás alatt álló céggel szemben 1.720.292.357 forint értékben rendeljen el vagyonelkobzást.