Deák Dániel: Emelkedett az orvosok száma 2010-hez képest is

Vágólapra másolva!
Deák Dániel, a XXI. Századi Intézet vezető elemzője és Horn Gábor, a Republikon Intézet vezetője vitatkozott a Heti Tv Pirkadat című műsorában a koronavírus-járvány hazai kezeléséről, a V4-es országokról, valamint az amerikai elnökválasztási kampányról.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány magyarországi megjelenése kapcsán Horn Gábor ayzt mondta, aránytévesztésnek tartja, hogy a miniszterelnök jelentette be a két fertőzött megjelenését, ezen kívül véleménye szerint most mindenkinek tennie kell a dolgát, minden állampolgárnak, ebben az ügyben sem a kormánynak, sem pedig az ellenzéknek nem szabad politikát csinálnia a járványból. Arról nem beszélve, hogy ez egy globális probléma, amit nem állít meg semmilyen kerítés. Globális problémára csak globális választ lehet adni, most, mint minden vészhelyzetben kiderül, hogy mennyire képesek egymásra támaszkodni az emberek.

Deák Dániel szerint jó példa lehet az izraeli és az iráni járvány kezelése, azaz, fontos látni, hogy egy jól szervezett, netán egy szétesett államról van szó. Magyarország is megmutatta, jól szervezett államként működik, egy erőskezű vezetővel – tette hozzá, aki fontos szerepet játszik abban, hogy a pánik ne uralkodjon el.

Véleménye szerint a legfontosabb a tájékozódás, valamint az, hogy senki ne üljön fel az álhíreknek. Mint megjegyezte, nem jó, ha ellenzéki politikusok arról beszélnek, hogy a magyar egészségügy nincs felkészülve, mert ez is a pánikkeltés kategóriájába tartozik.

Horn Gábor ezzel szemben kijelentette, nem lehet azt mondani, hogy a hazai egészségügy felkészült lenne, ha pedig valaki erre felhívja a figyelmet, elmondja, hogy erőforráshiány van, az tényeket közöl, nem pedig pánikot kelt, hozzátette, 2010-2016 között a kormány 1200 milliárd forintot vont ki az egészségügyből. Ilyen járvány esetében pluszforrásokat kellene biztosítani, akár a kormányzati kommunikáció keretéből. Még nem lehet tudni, hogy milyen lesz a fertőzöttségi arány, ezért is kell felkészülni a rosszabb helyzetre is.

Deák Dániel szerint kiváló a tájékoztatás, az egészségügy teljesen felkészült, a kapacitáshiányra pedig azt felelte, emelkedett az orvosok száma 2010-hez képest is.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.