Nemcsak életszerűtlen, de a törvényeknek is ellentmond a 17 éves Csenge gyilkosának kiengedése

Borsodnádasd, gyilkosság riport
Borsodnádasd, gyilkosság riport 2017.09.05
Vágólapra másolva!
Továbbra is óriási a felháborodás az után, hogy a 17 éves Csenge megölésével vádolt férfi mindössze négy évet kapott, és az ítélethirdetés után kisétálhatott a teremből. Az enyhe ítélet annak köszönhető, hogy az ügyben eljáró bírónő úgy döntött, gondatlanságból elkövetett emberölés miatt ítélte el a férfit. Életszerűnek találta ugyanis azt, hogy nem ő verte meg a lányt brutálisan, "csak" beledobta a vízaknába, mert azt hitte, hogy már halott. Lichy József, az áldozat családjának jogi képviselője azonban azt mondja: még ha így is lenne, akkor sem lehet gondatlanságról beszélni, hiszen a lány még élt, amikor fejjel lefelé egy vízaknába dobta.
Vágólapra másolva!

Három éve megvertek, majd megöltek egy 17 éves lányt, Csengét Borsodnádasdon. A történtek után nem sokkal elfogtak egy fiatal férfit, akit a gyilkossággal gyanúsítottak, majd meg is vádoltak.

Mivel úgy tűnt, minden bizonyíték ellene szól, mindenki azt gondolta, csupán az lehet kérdés, hogy mennyire kap súlyos ítélet.

Nem így lett, a férfi az ország legnagyobb megdöbbenésére (erről itt olvashat) mindössze négy évet kapott. Mivel gyakorlatilag a gyilkosság óta előzetesben volt – amely pedig beleszámít a büntetés letöltésébe – a bíróságról egész egyszerűen szabadon elmehetett.

Ahogy azt korábban megírtuk, a lány, Csenge holttestét egy vízaknában találták meg 2017 szeptemberében. Halála előtt Csenge B. Rolanddal találkozott, aki a nyomozás szerint bedrogozva és részegen többször megütötte a lányt, majd az aknába dobta.

A férfi azzal védekezett, hogy valóban találkozott a lánnyal, de nem voltak együtt egész este. Később megint meglátta Csengét, aki, azt mondja, ekkor már eszméletlen volt. Azt állítja, félt, hogy őt fogják gyanúsítani, ezért inkább a vízelvezetőbe dobta.

A bíró szerint életszerű, hogy nem a férfi a gyilkos, annak ellenére, hogy az biztos, ő dobta a 17 éves lányt a vízaknába.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Így gondatlanságból elkövetett emberölésért ítélte el.

„Nem erre számítottam, nem a gondatlanság megállapítására, hanem a szándékos emberölésre. Nálam jobban csak az ügyészség lepődhetett meg ezen a dolgon, és

– mondja Lichy József ügyvéd. Ő képviseli a meggyilkolt 17 éves lány családját.

El is magyarázza, hogy miért teljesen érthetetlen az ítélet. „Három mozzanatos a cselekmény:

  • első a bántalmazás. A fiatalember a lányt többször arcon ütötte a vád szerint. Ebben nem lehet gondatlanság, ez szándékos cselekmény, semmi kétség.
  • Második, hogy odavonszolja a vízaknához. Nehéz ebben is vitatni, hogy ez szándékos volt-e.
  • A harmadik: maga az emberölés: ha fejjel lefelé beledobnak valakit egy egy méterszer egyméteres, szűk vízaknába, ahol nem lehet megfordulni fizikailag, az egyértelműen szándékosságra utal.

Az írásbeli indoklást még nem kapta meg az ügyvéd. Így egyelőre arra tud csak hagyatkozni, amit a bírónő az ítélet indoklásakor elmondott. Eszerint nem egyértelmű, hogy a fiatal lányt ki bántalmazta.

– teszi fel a kérdést.

Az elmúlt három évben fel sem merült még a lehetősége sem, hogy bárki más verte volna meg a lányt.

"Az, hogy ő tagadja, nem jelenti azt, hogy ne lehetne bizonyítani.

Minden észszerű emberi logika amellett érvel, hogy más nem lehet a bántalmazó."

Tovább folytatva ugyanezt a gondolatot az ügyvéd azt mondja,

A másodfokú eljárás nagyjából fél év múlva indulhat el, és nagyjából ugyanennyi ideig tarthat. Az OBH pénteki közleményében hangsúlyozta, másodfokon a teljes eljárást felül lehet vizsgálni.