A kormány felfüggesztette a vízumkiadást az irániaknak

Budapest, 2020. február 5. Budapest Airport és a hatóságok által életbe léptetett hőkamerás és hőmérős ellenőrzés bemutatója a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. február 5-én. A repülőtéren eddig csaknem 900 olyan utas szűrését végezték el a koronavírus-járvány miatt, akik közvetlen járattal érkeztek Kínából Budapestre. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A koronavírus-fertőzés elleni védekezés érdekében az Operatív Törzs mai ülésén újabb intézkedéseket hozott. Az OT javaslatára a kormány felfüggesztette az irániak számára a vízumkiadást -jelentette be Lakatos Tibor a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs vezetője - áll a koronavirus.gov.hu oldalon.
Vágólapra másolva!

A repülőtereken folyamatos szűréseket végeznek főként az Olaszországból, Németországból, Franciaországból és közvetett járattal Iránból érkező utasokon.

Eddig 6273 szűrés történt meg a budapesti és a debreceni repülőtéren,

valamint 419 ellenőrzést hajtottak végre közúti határátkelőhelyeken.

Hőkamerás és hőmérős ellenőrzés a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. február 5-én. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A bevándorlás járványügyi kockázata miatt

a most működő két tranzitzónába a befogadást határozatlan időre felfüggesztették.

A Törökország felől Nyugat-Európa felé megindult jelentős számú migráns miatt szeptember 7-éig meghosszabbította a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Határozatlan időre felfüggesztette irániak számára a vízumkiadást a kormány, és arról is döntött, hogy a jövőben az operatív törzs engedélye kell a koronavírus elleni védekezésre alkalmas védőeszközök külföldre szállításához.

Lakatos Tibor elmondta azt is, hogy a Semmelweis Egyetemre járó iráni hallgató az intézmény vezetőinek

többszöri figyelmeztetése ellenére sem kerülte a közösségi rendezvényeket,

ezért az Innovációs és Technológiai Minisztérium ismételten ajánlást tett a felsőoktatási intézményeknek, hogy tájékoztassák a diákokat a kockázatokról, és kérjék meg őket a szükséges óvintézkedések betartására.