Minden óvintézkedést megtettek a két igazolt magyarországi koronavírus-fertőzés után

ORBÁN Viktor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban 2020. március 4-én.
Vágólapra másolva!
Hogyan előzhető meg a betegség? Mit tegyünk, ha rosszul vagyunk? Mi az aktuális helyzet Magyarországon? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.
Vágólapra másolva!

Hogyan kerüljük el a betegséget?

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a napokban az intézmény honlapján tájékoztatót tett közzé, amelyben a megelőzésről is ír. Ez alapján

ugyanúgy kell eljárni, mint egy influenzajárványban, ami egyébként is most zajlik Magyarországon.

Ez pedig egyszerű megelőző, védekező szabályok betartását jelenti:

  • Alaposan és gyakran mosson kezet szappannal, meleg vízzel.
  • Szellőztessen minél gyakrabban.
  • Kerülje el a köhögő, lázas betegeket.
  • Ha lázas, náthás, köhög, maradjon otthon addig, amíg jobban lesz, és idős hozzátartozóit védje azzal, hogy erre az időre kerüli őket.
  • Ne a tenyerébe köhögjön, hanem használjon papírzsebkendőt. A használt zsebkendőt dobja a hulladékgyűjtőbe.

Szájmaszkot az egészségeseknek felesleges hordaniuk, azt a betegekre adják rá, hogy ne fertőzzenek.

Orosz mentősök védőruhában Moszkvában Forrás: Sputnik/Iliya Pitalev

Mi a teendő, ha megbetegszik az ember?

Ha valaki szárazon köhög, láza eléri a 38 fokot, hívja fel a háziorvosát telefonon, ne menjen el hozzá személyesen először. Az eljárásrend az, hogy ő telefonon kikérdezi az illetőt egy segédlet alapján.

Amennyiben úgy ítéli meg, hogy fennáll a fertőzés gyanúja, értesíti a mentőket, akik megfelelő védőfelszerelésben kórházba szállítják a potenciális beteget.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ olyan laboratóriummal rendelkezik, amelyet Közép-Kelet-Európában egyedüliként nemzetközileg akkreditáltak.

Néhány órába telik

megerősíteni az új koronavírus jelenlétét, vagy egyértelműen kizárni a fertőzést.

Fertőzésgyanús beteget szállítanak Dél-Koreában Forrás: AFP/-

A Semmelweis Egyetem tájékoztatója szerint, ha hirtelen akut légúti fertőzés tünetei alakulnak ki (láz, köhögés, légszomj),

csak abban az esetben gyanítható a koronavírus-fertőzés,

ha a tünetek jelentkezését megelőzően 14 napon belül szoros kapcsolatban volt koronavírussal fertőzött beteggel vagy pedig olyan területen járt a tüneteket megelőző 14 napban, ahol a koronavírus közösségi terjedését feltételezik.

Ha valakinél ezek egyike sem igaz, akkor a koronavírus fertőzésnek a gyanúja nem áll fenn. Viszont ebben az esetben is érdemes otthon maradni, amíg a tünetek nem enyhülnek.

Hol tájékozódhatunk?

Elindult az a tájékoztató honlap, amely a koronavírussal kapcsolatos összes fontosabb információt tartalmazza, a koronavirus.gov.hu címen érhető el.

Ezen a magyar kormány az összes fontosabb információt közli a COVID-19 vírussal kapcsolatban.

A főoldalon két sorban is található számláló, az első sor a magyar fertőzöttek száma mellett mutatja a karanténban lévő emberek számát, illetve a vizsgált emberek számát is.

Emellett egy hivatalos oldalt is indított Facebookon a kormány,

ide kattintva érhető el.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is bármikor adnak információt az új koronavírussal kapcsolatban

a hét minden napján 24 órában ingyenesen hívható információs számukon: 06 80 277-455 vagy 06 80 277-456.

Eddig két fertőzött van Magyarországon, iráni diákok

Szerda este Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy két embert koronavírus-fertőzés miatt kellett egészségügyi intézménybe szállítani. A két fertőzött külföldi, iráni diákok, egyelőre tünetmentesek, de a szükséges eljárásnak megfelelően a Szent László Kórházba szállították őket - mondta a miniszterelnök.

- mondta Orbán Viktor.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban 2020. március 4-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A Semmelweis Egyetem egyik külföldi gyógyszerész hallgatója az egyik fertőzött. Az egyetem rektora arról intézkedett, hogy a 16 tagú, negyedéves, angol nyelvű gyógyszerészévfolyam a "szükséges időtartamig" nem vehet részt előadáson és gyakorlaton. Interneten azonban biztosítják nekik az oktatási anyagot.

Az egyetem további óvintézkedéseket is tesz,

ebből kiemelendő, hogy a rektor a szombatra tervezett nemzetközi hallgatói fesztivált későbbi időpontra halasztotta - írták.

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa szerdán kora este rendkívüli sajtótájékoztatón közölte: Mindkét elkülönített fertőzött jó állapotban van, enyhe tüneteik vannak, és nem lázasak, "fizikálisan teljesen jól vannak".

Szerda délután a két diákkal együtt lakó személyeket, egyikük feleségét, illetve a másik fertőzött barátnőjét szintén elkülönítették a kórház koronavírus-gyanús betegek ellátására fenntartott izolált kórtermében.

Ők kórházban maradnak teljes izolációban, egészen a teljes gyógyulásukig, azt pedig különböző orvosi kritériumok alapján állapítják majd meg.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban 2020. március 4-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Mindkét fertőzött a közelmúltban Iránban járt, ahol az iráni újévet ünnepelték a családjukkal. Egyikük saját maga jelentkezett tesztelésre, a másik érintetten pedig a jelentkező enyhe tünetek miatt végezték el a vírustesztet.

A két iráni diáknál haladéktalanul megindult a járványügyi vizsgálat és a kontaktuskutatás

- tájékoztatta az országos tisztifőorvos szerdán az MTI-t. A diákok nagy valószínűséggel Iránban fertőződtek meg. Kikérdezésük folyamatban van.

A gyűjtött adatok alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai irányításával a járványügyi hatóság népegészségügyi szakemberei "feltérképezik a szoros kontaktusban lévő" embereket - fogalmazott, hozzátéve, hogy a kontaktuskutatást mind a hallgatók lakókörnyezetében, mind az általuk látogatott felsőoktatási intézményekben elvégzik.

Zajlik a Csehországban diagnosztizált amerikai diáklányok megbetegedésével kapcsolatos járványügyi vizsgálat is.

Magyarország felkészült a koronavírus-járványra

A magyar egészségügyben el tudják látni a szükséges teendőket abban az esetben, ha elterjedne a koronavírus az országban,

már az első pillanattól úgy készültek, hogy minden adott legyen ehhez.

Az Egészségügyi Világszervezet január 24-én nyilatkozott először az új koronavírusról, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig

már másnap összehívta az érintett háttérintézményeket, amelyek egy napon belül intézkedési tervet dolgoztak ki.

Még tömeges fertőzés esetén is elegendő lenne a magyar egészségügy kapacitása, mondta a napokban Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Az országban 29 infektológiai osztály működik, az ágyak száma több mint 800. Az ellátás központja a Szent László Kórház, amely a legsúlyosabb betegek kezelésére is felkészült.