A Széchenyi fürdőben és romkocsmában is jártak a koronavírusos diáklányok Budapesten

Csehország, koronavírus
A tourist wearing mask is seen at the main railway station in Prague, Czech Republic on 1st March, 2020. Today, the Czech Republic has confirmed its first three cases of coronavirus, with all the patients having traveled from northern Italy. Two patients who showed mild symptoms were in Prague and the third in the city of Usti nad Labem, 90 km north of the capital. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Széchenyi fürdőben, palacsintázóban, gyógyszertárban és romkocsmában is jártak azok a diáklányok, akik Budapestről utaztak tovább Prágába, ahol kiderült, közülük hárman megfertőződtek az új típusú koronavírussal - derült ki az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Magyarországon továbbra sincs ismert koronavírusos eset.
Vágólapra másolva!

Eddig két diáklányról lehetett tudni, de szerdára kiderült, a két csehországi beteg mellett van egy harmadik is, Dániában. Müller Cecília országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy egy négyfős társaságról volt szó, akik két napot töltöttek a fővárosban.

Közülük ketten Csehországban betegedtek meg, egyikük pedig jelenleg Dániában van.

Ő haza akart utazni az Egyesült Államokba, de Dániában feltartóztatták. A negyedik lány nem kapta el a vírust.

Busszal jöttek, és azzal is mentek tovább

A diáklányok a FlixBus járatával érkeztek a magyar fővárosba. Müller Cecília azt mondta, hogy még nem kapták meg az utaslistát. Ugyanezzel a társasággal utaztak tovább, és a tisztifőorvos elmondta, hogy a nemzetközi előírásoknak megfelelően a fertőzöttektől két-két ülésnyi távolságra ülőket fogják ellenőrizni.

Az Origónak

a busztársaság megerősítette, hogy kapcsolatba léptek velük a hatóságok.

– Egyelőre nem tudunk azzal kapcsolatban nyilatkozni, hogy szükség lesz-e további intézkedésekre. A FlixBus folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírussal kapcsolatos helyzetet. Szoros kapcsolatban vagyunk a buszpartnereinkkel, akiknek már korábban javasoltuk, hogy legyenek elővigyázatosak, és fordítsanak különleges figyelmet a higiéniára, fokozottan ellenőrizzék a buszok tisztaságát, és biztosítsanak az utasok számára kézfertőtlenítőt – írták.

Azt is hozzátették, nincs arról információjuk, hogy a Csehországban karanténba helyezett személyek között lenne olyan munkatársuk, aki érintett.

Fürdőben is jártak

A szállásuk a belvárosban volt, de a tulajdonossal nem kerültek kapcsolatba, a kulcsot borítékban kapták meg. A lakást azóta ellenőrizték a népegészségügyi szakemberek.

A lányok Budapesten belül gyalog közlekedtek, és mint kiderült, jártak egy romkocsmában, egy palacsintázóban, egy patikában és a Széchenyi fürdőben is.

A tisztifőorvos azt mondta, hogy a fürdőben rendkívüli fertőtlenítést rendeltek el, és emelték az úszómedence klórszintjét is. A 36-38 fokos gyógyvízben pedig nem él meg a vírus.

Tárgyakról nem terjed tovább a betegség - hangsúlyozta Müller Cecília.

Egyre több a vizsgálat, de nincs ismert eset

Magyarországon eddig 230 vizsgálatot végeztek el, valamennyi negatív eredménnyel zárult, tehát továbbra sincs koronavírusos személy - hangzott el a szerdai tájékoztatón. A vizsgálatok száma egyre növekszik.

Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője azt mondta, hogy folytatják az ellenőrzéseket a határokon:

a közúti átkelőhelyeken eddig 413 embert, a repülőtereken pedig 5405 embert ellenőriztek.

Szerdán elindult az a tájékoztató honlap, amely a koronavírussal kapcsolatos összes fontosabb információt tartalmazza.

A koronavirus.gov.hu főoldalán két sorban is található számláló, az első sor

a magyar fertőzöttek száma mellett mutatja a karanténban lévő emberek számát,

illetve a vizsgált emberek számát is.

Lakatos Tibor azt kérte, hogy elsőként mindenki az információs oldalt keresse fel, és ha itt nem kap választ a kérdéseikre, csak akkor hívják fel az ügyeleti központ telefonszámait. A 06-80-277-455, illetve a 06-80-277-456 ingyenesen hívható telefonszámokra eddig 2347 hívás érkezett, a [email protected] címre pedig 748 megkeresés futott be.

5 országban 12 magyar van karanténban

Menczer Tamás, tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár azt közölte, hogy jelenleg

öt országban összesen 12 magyar van karanténban.

A Lombardiában rekedt kamionossal kapcsolatban azt mondta, hogy az olasz hatóságok közlése alapján elképzelhető, hogy március 9-én feloldják a karantént, így hazatérhet. A férfi jól van.

Spanyolországban, egy szállodakomplexumban egy idős házaspár és egy háromfős család van egy kiskorúval, eredetileg mindannyian múlt héten jöttek volna haza. Az idős párnak beszerezték és eljuttatták a szükséges gyógyszereiket.

A Tenerifén rekedt magyarokkal kapcsolatban Menczer Tamás azt mondta, vizsgálják, hogyan tudnák őket hazaszállítani. A spanyol hatóságok szerint azonban

elképzelhető, hogy előbb feloldják a karantént,

mint ahogy haza tudnák őket hozni.

Türingiában egy magyar jogászhallgató lány került karanténba,

mert korábban együtt kávézott egy személlyel, aki később elkapta a fertőzést.

A lány nem hagyhatja el a kollégiumi lakását, de jól van, tünetmentes, folyamatosan tartják vele a kapcsolatot. Ha továbbra is tünetmentes lesz, március 10-én, vagy 11-én elhagyhatja a szállását.

Japánban az a három magyar tartózkodik, akik a Diamond Princess óceánjáróhajón dolgoztak - egy zenész testvérpár és egy felszolgáló. Egyikük tesztje még korábban pozitív lett, így őt kórházban tartják megfigyelés alatt.

Kínában konzuli regisztráció szerint 179 magyar tartózkodik. Közülük 20-an a legfertőzöttebb tartományokban, a karantén alá helyezett Hupej tartományban pedig ketten.

Dél-Koreában 36 magyarról tudnak.

A visegrádiak együtt lépnek fel

A visegrádi négyek egységesen lépnek fel a koronavírus-járvánnyal szemben a jövőben - jelentették be szerdán a térség miniszterelnökei a prágai csúcstalálkozójuk után. A lengyel kezdeményezésre létrejött tanácskozás legfőbb témája a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásával kapcsolatos időszerű kérdések megvitatása volt.

– mondta a magyar kormányfő. Orbán Viktor azt is hozzátette, hogy összehangolták a kormányok tevékenységét népegészségügyi téren, és hogy Magyarországon folyamatosak a szűrések és az ellenőrzések.