Egymillió család otthonát mentették meg 2010 óta

Vágólapra másolva!
Legalább egymillió család otthonát mentették meg azok a kormányzati döntések, amelyek 2010 után léptek életbe a devizacsapda megszüntetése érdekében - jelentette ki a Magyar Nemzetnek a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár.
Vágólapra másolva!

Fónagy János a lap szerdai számában megjelent nyilatkozatban azt mondta: a korábbi kormányzat, Gyurcsány Ferencék "cserbenhagyták az embereket, megszüntették az első Orbán-kormány otthonteremtési programját, elvették az otthonteremtési kedvezményeket, segítség nélkül hagyták az otthonteremtőket, és kockázatos devizahitelbe hajszolták a társadalmat".

Visszavásárolhatták a lakásukat

A 2010 után hozott állami intézkedések között felsorolta a forintosítást, az árfolyamgátat, a végtörlesztést, a banki elszámoltatást, a magáncsőd bevezetését és a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. megalapítását.

Azt mondta, hogy az eszközkezelő létrehozásával

2011 óta több mint 154 ezer ember menekült meg többmilliós hiteltartozásától

úgy, hogy bérlőként továbbra is az otthonában maradhatott.

Az érintetteknek 2019 elején nyílt lehetőségük arra, hogy - rendkívül kedvező feltételek mellett - egy összegben vagy részletfizetés útján visszavásárolhassák a bankok által korábban elvett ingatlanjaikat - közölte.

Ősszel újabb módosítást fogadtak el

Tavaly ősszel újabb jogszabály-módosítást fogadott el a törvényhozás, egyebek mellett garantálva, hogy nem indulhat végrehajtás három évig azok ellen a családok ellen, amelyek részletekben fizetik ki egykori lakásuk, házuk kedvezményes vételárát.

– Napjainkig nagyjából

Hatezren úgy nyilatkoztak, hogy egy összegben róják le az árat, több mint 22 ezren a részletfizetést választották, három és fél ezren pedig úgy döntöttek, hogy továbbra is bérlők maradnak – mondta el Fónagy János.