Kiderült, többször is mulasztott az egri ellenzéki városvezetés

Mirkóczki Ádám Jobbik Mirkóczki Ádám Mirkóczki Ádám Jobbik szóvivő. Interjú a parlament TV-ben
Mirkóczki Ádám Jobbik szóvivő. Interjú a parlament TV-ben
Vágólapra másolva!
Mivel Mirkóczki Ádám jobbikos polgármester nem kért határidő-hosszabbítást az egyik folyamatban lévő fejlesztésre, Eger több százmillió forintot veszít. Az Eger Hírek emiatt levélben kereste meg a Miniszterelnökséget. A válaszból az derült ki, hogy az egri városvezetéstől még a kötelező tartalmú előrehaladási jelentést sem kapták meg. Azaz: az egri médium információt kért az ellenzéki városvezetés mulasztásáról, így derült ki még egy mulasztás.
Vágólapra másolva!

A napokban érkezett a hír, miszerint a városvezetés mulasztása miatt olyan pénzeket kell visszafizetnie Egernek, amely már szerepelt a költségvetésben. A hevesi megyeszékhely a Modern Városok Program (MVP) keretében kapott komoly pénzeket az államtól déli iparterületének fejlesztésére, csakhogy nem készült el a megadott határidőre, Mirkóczki Ádám jobbikos polgármester pedig elfelejtette kérni a határidő meghosszabbítását.

A helyi Fidesz politikusai arról beszélnek, hogy Eger 300 millió forint értékű, korábban már átutalt fejlesztési pénztől esett el.

Az Eger Hírek újságírója a városházához és az MVP-t felügyelő Miniszterelnökséghez fordult, azt tudakolván, pontosan mit nem építettek meg, és mennyi pénzt bukott Eger. Az önkormányzat azonban válaszra sem méltatta, az ellenzéki városvezetők pedig az ügy kirobbanása óta csak annyit mondanak, hogy keresik a felelőst a hibáért.

Mirkóczki Ádám Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezzel szemben a Miniszterelnökség reagált az újság megkeresésére. A válaszból az derült ki, hogy egyelőre ők sem tudják, pontosan mennyit kell Egernek visszautalnia, de nem is tudhatják, mivel

Mirkóczki Ádám nem pusztán a határidő-módosítást nem kérte időben, hanem a kötelező úgynevezett előrehaladási jelentést sem küldte meg.

Ez utóbbi azért lényeges, mert a dokumentumból egyértelművé válna, hogy Eger mennyi pénzt költött el az állami támogatásból, és mennyit nem.

A minisztérium arról is írt, hogy a projekt három eleme elveszett. Így nem építenek meg két új utat és egy kerékpárutat, ami érzékenyen érint az iparterületen mindenkit. További rossz hír a helyieknek, hogy a városvezetés nem szimplán a fel nem használt pénz összegét, hanem annak kamatait is köteles visszafizetni.

Oroján Sándor, a Fidesz-KDNP helyi frakcióvezetője Mirkóczki Ádám felelősségét emlegette a sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott, hogy csak és kizárólag a polgármesternek van joga és lehetősége kezdeményezni a határidő módosítását, kizárólag ő lehet az aláíró, szerinte sem az alpolgármester, sem a hivatali munkatárs nem tehetne ilyet. "A felelősség a mulasztásért és hanyagságért ezért Mirkóczki Ádámé" - mondta.

Az egri Fidesz szerint ekkora hibára, mint amit most Mirkóczkiék mutattak be, 15 éve nem került sor. Orosz Lászlóné Ibolya azt mondta, hogy olyan nem fordult elő sosem, hogy a már megérkezett pénzt a városvezetés felelőtlensége miatt a városnak vissza kellett volna fizetnie.