Az orvos hanyagsága miatt belehalt egy beteg a sérülésébe

Vágólapra másolva!
Pénzbüntetésre ítélt a bíróság egy orvost, mert az nem kezelte rendesen az egyik betegét, aki később belehalt a sérülésébe.
Vágólapra másolva!

A sürgősségi betegellátó osztályon dolgozó orvos 2016 március végén kezelt egy mentővel bevitt beteget, aki elesett otthon.

A háziorvosi beutalóján és a mentőszolgálat dokumentációs lapján is az volt, hogy combnyaktörése van. Ennek ellenére az orvos nem vizsgálta meg, hogy kizárható-e a combnyaktörés, hanem csak a könyöksebével és a térd sérülésével foglalkozott.

Miután betegnek ellátta a könyökét, a térde miatt pedig fájdalomcsillapítót javasolt, kontrollvizsgálatra a háziorvoshoz irányította.

Két nap múlva a beteg állapota romlott, és a háziorvos ismét combnyaktörés miatt a sürgősségi osztályra küldte.

A beteg - bár az orvosok mindent megtettek érte - aznap meghalt.

A bíróság a közleményében kiemelte, hogy a kezelőorvos vizsgálatának a beteg minden panaszára ki kell terjednie, így az orvosnak mindenképpen ellenőriznie kellett volna a háziorvos és a mentőszolgálat diagnózisát is. Az ítélet szerint ennek kihagyása, a késői célzott kezelés elősegítette a beteg állapotának romlását. Azt azonban nem lehetett kétséget kizáróan megállapítani, hogy az orvos szabályszegése közvetlen ok-okozati összefüggésben állna a beteg halálával.

A pécsi bíróság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt hatszázezer forintos pénzbüntetésre ítélte az orvost. Az ítélet jogerős.